In memoriam: Jacques Hetsen

Op 4 mei 2007 overleed BZN-manager Jacques Hetsen op 61-jarige leeftijd plotseling aan een hersenbloeding. De bandleden en manager Dick de Boer waren volledig kapot van dit vreselijke nieuws. De band was, met nog zes weken te gaan, bijna aan het einde van haar ‘Final Tour’. Een tour die heel mooi afgesloten werd met drie mega-concerten op 10, 15 en 16 juni 2007 in AHOY te Rotterdam. Jacques Hetsen mocht hier helaas niet meer bij zijn en moest deze afsluiting van een 42-jaar durende supercarrière van BZN, waar hij zelf sinds 1967 deel van uitmaakte, missen.       
Na zijn plotselinge overlijden rees bij de bandleden de vraag: ‘doorgaan of de tour stoppen?’. De band was een vriend kwijt, niet alleen een manager en collega. In overleg met de familie Hetsen is besloten de resterende 21 concerten voort te zetten. ‘The show must go on’ was ook het credo van Jacques. Op 5 mei 2007 begon het afscheidsconcert in het FEC te Leeuwarden met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Jacques.
Jacques Hetsen werd op woensdag 9 mei 2007 in het bijzijn van zijn vrouw, drie kinderen, familie, vrienden, BZN en een aantal fans in zijn woonplaats begraven. BZN speelde op speciaal verzoek van de familie nog één keer het nummer ‘Goodbye’ voor hem. Ondanks alle emoties wisten Carola en Jan het nummer heel mooi te brengen.
Jacques Hetsen blijft bij zijn muziekvrienden vooral in de herinnering als een geniale lolbroek. „Ik kan een boek schrijven over de anekdotes”, zegt Tuyp. „Als ik de ene vertel, heb ik alweer spijt dat ik niet de andere uit de doeken heb gedaan. Jacques deed altijd en overal vogeltjes na. We zijn wel eens uit hotels gezet omdat hij het weer te bont had gemaakt met zijn imitaties. Dan moest zelfs de politie eraan te pas komen. We hebben zo verschrikkelijk met hem gelachen. Vaak stapten we met pijn in onze kaken het vliegtuig in. En hij was beresterk. Op het strand van Maleisië deed hij een keer een zwaan na, tot grote schrik van de badgasten. Hij stond daar zo te fladderen, dat wij verderop op het terras de grond voelden dreunen. (Bron: NHD).


Voor BZN was het de zoveelste zware klap in slechts een paar jaar tijd. Op 22 september 2004 stierf gitarist Dirk van der Horst (57). In 2005 overleed producent Roy Beltman (59), eveneens aan kanker, en op 4 mei 2007 overleed Jacques Hetsen (61).