Biografie - Annie Schilder

 

 
Annieˍ20Schilder.jpg
Annie Schilder werd op 14 februari 1959 te Volendam geboren onder het sterrenbeeld waterman.
       
Annie Schilder werd op 14 februari 1959 te Volendam geboren onder het sterrenbeeld waterman.Op de lagere school werd tijdens een musical duidelijk dat Annie prachtig kon zingen en van haar moeder mocht ze vervolgens op gitaarles. Annie zong geregeld op feesten en bruiloften en deed mee aan diverse talentenjachten.

Annie’s zangcarri�re maakte een vliegende start als in 1976 de band BZN een nieuwe zangeres zoekt. Zangeres Marie Kwakman (later Maribelle) hield de band, na het inzingen van de demo van het liedje ‘Mon Amour’, al gauw voor gezien. Het was Jack Veerman, drummer van BZN, die haar naam noemde en op 1 augustus 1976 werd Annie, pas 17 jaar, de nieuwe zangeres van BZN. Samen met zanger Jan Keizer zong zij het door Thomas Tol en Jan Keizer geschreven lied ‘Mon Amour’ naar de eerste positie in de Top 40.

Vele albums en hits, o.a. Sevilla, Pearly Dumm, Blue Eyes, Just an Illusion, Rockin´ The Trolls en Le Legionaire, volgden na ‘Mon Amour’. Ook Pearly Dumm (1980) werd een nummer 1-hit. Annie mocht door de jaren heen 10 gouden- en 10 platina LP´s in ontvangst nemen. Met BZN ontving zij een aantal onderscheidingen, zoals´De Gouden Harp´, ´De Gouden Notenkraker´, ´De Gouden Tulp´ en de ´Platina Cassette´.

In die tijd leerde Annie ook haar eerste man Joep Steur kennen. Ze trouwden en samen kregen zij een dochter, Anja.
Samen met Jan Keizer was Annie acht jaar het gezicht van BZN. BZN trad avond aan avond voor volle zalen op. De bandleden waren veel van huis. Dat laatste was de reden dat Annie in 1984 besloot te stoppen met BZN. Zij wilde meer tijd aan haar gezin besteden. Een hele shock voor haar collega’s. Dit kon wel eens het einde van hun succes betekenen. Binnen BZN werd zij opgevolgd door Carola Smit.

Aan het einde van 1984 startte Annie een solocarriïere en bracht zij in december samen met het Goede Doel en het koor van ‘Kinderen voor Kinderen’ een speciale Kerstsingle ‘Eeuwige Kerst’ uit. Dit Nederlandstalige nummer  is geschreven door Henk Temming, instrumentaal begeleid door 'Het Goede Doel' en vocaal ondersteund door het Amsterdams gemengde koor De Stem Des Volk. De single bleef net buiten de Top 10.
In 1985 haalde Phonogram Annie over om een solo-LP te maken ´Here I Am´. Zij wijzigde haar voornaam in ‘Anny’. Dit album was een redelijk succes te noemen. Pas in 1988 bracht zij opnieuw een soloalbum ‘Anny Schilder’ uit. Haar dochtertje had haar in de tussenliggende jaren harder nodig dan haar publiek, vond zij. Na haar scheiding van Joep besloot zij samen met haar manager Jaap Buys weer 100% voor een solocarriere te gaan.

In 1988 behaalde ze solo goede resultaten met de nummers ‘Adieu Cherie’ en een jaar later met ‘You are my Hero’, dat in de top 10 belandde. Dit nummer werd zelfs gebombardeerd als Veronica’s alarmschijf, compleet met een videoclip.
Ook besloot ze in die tijd weer op te gaan treden met een band. Dat werd ‘Next One’, een Volendamse band die meerdere artiesten begeleidde. Samen met Piet Veerman, George Baker en Next One zorgde zij voor een avondvullend muziekprogramma, dat later bekend werd als de ‘Volendammer avond’. Ook hits van BZN, zoals Blue Eyes, Chanson d’Amour en natuurlijk Mon Amour, bracht zij in deze show ten gehore. Een groot succes en het aantal optredens bleef zich uitbreiden.

Annie nam in de jaren die volgden een aantal duetten met binnen- en buitenlandse zangers op. In 1990 nam ze het Nederlandstalige nummer ‘De eerste keer’ met de in Frankrijk wonende Nederlandse zanger Dave (Wouter Levenbach) op. Het liedje werd veel op de radio gedraaid. In datzelfde jaar besloot ze met Tol & Tol (ex BZN) een album (This is …) te maken.
Het nummer "When you walk in the room" zong zij in 1993 samen met Piet Veerman voor een van zijn albums. In ditzelfde jaar kwam haar Nederlandstalige solo cd ‘Spiegel’ met haar eigen geschreven nummers uit.

In 1995 kwam de Griekse zanger Demis Roussos naar haar om samen nog eens "Mon Amour" op te nemen voor zijn CD. En in 1996 nam Annie met Roger Whittaker het nummer "A Perfect Day" in Engeland op. Ook dit liedje werd regelmatig op de Nederlandse radio gedraaid.

Na diverse Engels- en Nederlandstalige cd’s koos Annie in 1997 voor een Spaanstalige cd ‘Sentimientos’ met bekende Mexicaanse Mariachi-liedjes. Deze taalkeuze was niet helemaal toevallig te noemen. Haar nieuwe liefde was de Spaanse Manolo, die een discotheek runt in het Spaanse Torremolinos. Met hem kreeg ze later haar tweede kind, Juan, en verhuisde ze naar Spanje. Ook trad ze in zijn discotheek op en vloog ze regelmatig terug naar Nederland voor een paar optredens.

Ibzn66metannie.jpgn 1999 werd Annie door BZN’66, een gelegenheidsband gevormd door de ex-leden van BZN, gevraagd zich aan te sluiten bij deze reünieband. Dat deed ze met veel enthousiasme. Het repertoire van BZN’66 werd met Annie erbij uitgebreid met BZN hits uit de jaren 70 en 80. Het Concert van de Eeuw, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Rabobank Edam/Volendam, werd in november 2004 afgesloten door een spetterend optreden van BZN’66 Reunion Band met Jan Veerman en Anny Schilder. Van dit unieke concert werd een DVD gemaakt die eind 2005 op de Nederlandse muziekmarkt verscheen.

Op 21 maart 2007 presenteerde zij haar autobiografie Anny en ik. Hierin vertelt ze openhartig over onder andere haar scheiding in 1986, en haar postnatale depressie. In de eerste drie maanden werden er al 10.000 stuks van verkocht. Men is nu al aan de vierde druk toe. Ook kwam een nieuw album uit met dezelfde titel. Rockin' The Trolls werd hiervan op single uitgebracht. Dit nummer zingt Annie met oud BZN-lid Jan Veerman. Op het album staan meerdere BZN-hits, evenals covers van andere artiesten, waaronder het ABBA nummer The Way Old Friends Do. Dit nummer zingt ze samen met haar dochter Anja.


 

Nummer 1 hit Zuid-Afrika

Haar eerste succes in jaren kwam in 2007. Schilder nam een duet op met de Zuid-Afrikaanse zanger Gerrie Pretorius, getiteld First kiss goodnight. In Zuid-Afrika werd dit een nummer 1-hit en behaalde daar zelfs platina. In september 2007 werd de single ook in Nederland uitgebracht maar het werd geen hit.

Anny & Jose

Op 18 mei 2009 verscheen een nieuwe single: Be My Baby. Dit is een duet met 'Luv'-zangeres José Hoebee. Anny en José lieten een stukje van de clip zien in het RTL 4-programma 'Live & Cooking'. In België werd dit een kleine hit. Anny en Jose traden steeds op als gelegenheidsduo. 

Jan en Anny

Annie heeft na 25 jaar weer opgetreden met Jan Keizer. Samen brachten zij Mon Amour ten gehore ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Mies Bouwman. Dit is uitgezonden door de AVRO op 30 december 2009.

De reacties in de zaal waren zo positief dat het duo besloot vaker op te treden. Op 16 februari 2010 maakte het management van Schilder en Keizer bekend dat zij samen een album en single gaan opnemen. Ook zal er een muziekspecial gemaakt worden. Twee clips worden opgenomen op Ibiza. Op 2 juli 2010 verscheen de single Take me to Ibiza van Jan en Anny. De single behaalde een 3de plaats, waarmee het de succesvolste single werd uit de BZN-familie in meer dan 10 jaar. Op 10 september 2010 kwam het album Together again uit. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Mies Bouwman. Een paar minuten later overhandigde Meneer Wijdbeens (André van Duin) al een gouden plaat.

In februari 2013 brachten Jan en Anny het album 'The two of Us' uit, gevolgd door het album 'Unforgettable Duets' wat in oktober 2014 uitkwam.
         
      
       

      

      Tekst: Sharon Grippeling en Mark de Cock
      Foto's:
     
Bronnen: BZN Online, Nationaal Popinstituut en het boek Palingsound