Biografie - Carola Smit

 


 steenwijk200602.jpg
Carola is op 1 september 1963 in Volendam geboren onder het sterrenbeeld maagd. Ze is de jongste uit een gezin van vijf kinderen.       

Carola is op 1 september 1963 in Volendam geboren onder het sterrenbeeld maagd. Ze is de jongste uit een gezin van vijf kinderen. De familie Smit staat in Volendam ook bekend onder de bijnaam ‘Smit Bokkum’, dat verwijst naar de palingrokerij. Dansen en zingen waren en zijn Carola’s grootste passie. Van haar vierde tot veertiende turnde ze vijfmaal per week plus eens per week ballet. Dansen was een logisch vervolg. ‘Dansen geeft een kick, het is de manier om je uit te leven’, zegt ze zelf. Serieuze dromen over een topsportcarriëre heeft ze niet gehad.
 
Haar zangtalent kwam op de lagere school al naar voren. In de klas moest Carola veel voorzingen. Bovendien werd er tijdens het reizen naar Papendal (voor het turnen) veel gezongen. Carola moest vaak solo zingen, hieruit bleek dat er sprake was van een opvallende stem, het geen enig zelfvertrouwen gaf.
Na het behalen van haar MAVO-diploma is ze als administratief medewerkster aan de slag gegaan bij speelgoedpaleis Bart Smit te Volendam.
 
Op de bruiloft van haar zus en het feest ter gelegenheid van de zilveren bruiloft van haar ouders, zong Carola twee liedjes. Een ober van Hotel spaander was sterk onder de indruk van haar prestaties. Dit kwam naar voren op het moment dat een lid van de groep Double Trouble (later Friends) aan hem vroeg of hij een goede zangeres kende die wel eens op feesten zong. Hij twijfelde geen moment en noemde Carola’s naam.
 
Op 30 april 1980 stond Carola voor het eerst in Volendam op het podium met het bandje Double Trouble. Daarmee maakte zij ook haar eerste single: Never Loved This Way Before. De naam van de band werd, als de tweede single - Tell Me - werd uitgebracht, op aanraden van de platenmaatschappij veranderd in Friends.

Tijdens het uitkomen van de tweede single, werd Carola op haar terugweg van kantoor naar huis door Jack Veerman gevraagd om te komen zingen in BZN, als vervangster van Annie Schilder. De wisseling werd heel goed geheim gehouden en als uit het niets was daar ineens een nieuwe zangeres. Eind maart 1984 stond Carola voor het eerst met BZN op het podium. Haar eerste tv-debuut was in de Ted de Braakshow met het nummer “If I say the Words”. Dit nummer stond acht weken lang in de Top 40 en haalde de vierde positie. Het album ‘Reflections’ werd platina en Carola werd in de harten van de BZN-fans gesloten. Daarna bleef het maar doorgaan, het ene succes na het andere.
 
Tot tweede paasdag 20 april 1987. Die dag werd Carola opgenomen in het AMC ziekenhuis met verlammingsverschijnselen, later bleek dat ze een herseninfarct had. Haar rechter arm en rechter been waren verlamd. Met therapie kwam Carola er stukje bij beetje weer bovenop. Carola herstelde snel en na vijf maanden van revalidatie stond zij op 17 oktober weer met BZN op het podium in Groningen.
 
Op 23 augustus 1991 treed Carola Smit in het huwelijk met Herman Sier. Samen kregen zij drie kinderen: Cornel (25 november 1992), Nienke (8 juli 1995) en Marleen (7 september 2000). Zowel prive als met BZN bleef het Carola voor de wind gaan. Alle albums van de band werden goud en platina en de zalen waren uitverkocht. Samen met haar BZN-collega’s mocht ze vele prijzen, zoals o.a. in 1984, 1988, 1989 en 1991 de Veronica Award (publieksprijs) en de Edison Music Award (2001) in de categorie "oeuvre nationaal", in ontvangst nemen. Door de TROS werd ze samen met haar collega Jan Keizer gevraagd het populaire tv-programma BZN Ontmoet… te presenteren, waarin de band in 2000, 2001, 2002 en 2003 artiesten uit binnen- en buitenland ontving.
 
Op 14 november 2005 kreeg zij uit handen van burgemeester Van Beek van de gemeente Edam-Volendam de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ voor haar verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis uitgereikt. 

Op 15 februari 2006 word tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat BZN ermee stopt en dat het laatste concert in juni 2007 zal plaatsvinden.
Carola geeft gelijk aan solo verder te zullen gaan.
Op 8 mei 2006 nam Carola, naar alle waarschijnlijkheid, haar laatste gouden plaat met BZN voor het verzamelalbum ‘The Singles Collection’ in Amsterdam in ontvangst.

In opbouw naar het laatste concert word er op tv vanaf februari 2007 een real life soap rondeom de band uitgezonden.
Het krijgt de toepasselijke naar Adieu BZN en bied de kijker een unieke blik in het prive leven van de leden.
Tijdens een van de uitzendingen blijkt dat Carola plannen heeft om samen met Dick plat verder te gaan.

Op 16 juni 2007 speelt BZN hun laatste concert in Ahoy.


Carola liet doorschemeren dat ze na het definitieve einde van BZN in het voorjaar van 2008 nog van zich zou laten horen, samen met BZN-toetsenist Dick Plat en gitarist Jan Stroek onder de naam Carola Smit & Friends. Op 4 april 2008 kwam Carola's eerste solosingle, getiteld "With you (I'm in heaven)" uit. De bijbehorende videoclip werd opgenomen in Marken. In de Download Top 10 van Radio 538 kwam de single meteen op nummer 1. Op 6 april 2008 was ze te gast bij Paul de Leeuw show 'Mooi Weer De Leeuw' Op 24 april 2008 verscheen ook haar eerste album, die simpel genaamd Carola Smit heet. Op dit album zijn Engelstalige popsongs te horen. De teksten en melodieën zijn van de hand van Dick Plat en Piet Souer.

Van 9 tot en met 30 december 2008 gaf ze enkele kerstconcerten, samen met Danny Malando en zijn Malando Tango Orkest.

In 2009 nam Carola deel aan het eerste seizoen van het E.O. programma 'De Mattheus Masterclass' waarin niet-klassiek geschoolde artiesten een deel van Bachs Matthäuspassion uitvoeren in de St. Vituskerk in Hilversum.

Uiteindelijk bleek de solocarrière haar geen voldoening te geven. Op 3 juni 2009 gaf ze via haar website aan dat ze haar soloavontuur Carola & Friends had beëindigd. Bovendien schreef ze op haar website geen professionele zangcarrière meer te ambiëren. Wel maakte ze melding van een vervolg op de kersttournee met Danny Malando in december 2009, echter zonder haar eerdere muzikale vrienden Dick Plat en Jack Stroek hierin te betrekken. Ook vertelde ze voorts uitsluitend nog in een hobbyband Get Back Live te zullen zingen.

Van de kersttournee met Danny Malando is in december 2009 een cd verschenen met de titel "Christmas Favourites". In december 2010 (met uitloop in januari 2011) wordt er wederom een kersttournee met Danny Malando en zijn orkest gemaakt. Ook in december 2011 is er een vierde keer met Danny Malando in de theaters opgetreden.

In oktober 2012 heeft Carola meegewerkt aan de "15-jaar jubileumconcerten" van Jan Smit in Rotterdam Ahoy'. Omdat Jan zijn muzikale carrière in 1996 bij BZN mocht beginnen en toen samen met Carola het nummer Mama heeft gezongen is dit na 15 jaar herhaald. Na het nummer Mama is Jan aan een succesvolle solocarrière begonnen.

In het voorjaar van 2014 gaat Carola samen met Dick Plat weer de theaters in. Ze brengt een nostalgisch liedjes programma afgewisseld door historische video beelden van wereldnieuws uit de jaren 50, 60 en 70. Op het repertoire staan nummers van onder meer Charlez Aznavour en Edith Piaff in "Chant du temps".

Op dit moment speelt Carola in de band Get Back live.

 

      


 


      Tekst: Sharon Grippeling / Diddeke Muis
      Foto's: Tros
      Bronnen: BZN Online, Nationaal Popinstituut, TROS website