Biografie - Cees Tol


 

 


Cees is geboren op 9 december 1947 onder het sterrenbeeld ‘boogschutter’ in Volendam. Zijn vader was lid van het Volendamse fanfarekorps en Cees werd hier als anzelfsprekend al heel vroeg bij betrokken.

In de jaren zestig hoorde Cees muziek van The Shadows en al gauw speelde hij de liedjes op zijn gitaar. Hij bleek een meer dan gemiddeld talent te hebben en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Samen met zijn vrienden Jan Tuijp (basgitaar), Evert (gitaar) en Gerrit Woestenburg (drums) vormen ze de basis van de band BZN in 1966. Met Jan Veerman als zanger speelde de band in deze jaren stevige hardrockmuziek. De jongere broer van Cees, Thomas, nam de plaats van gitarist Evert Woestenburg over. Eind 1969 maakte de band zijn eerste buitenlandse tournee door Engeland en Zweden. Echter, de 1971 als eerste uitgebrachte langspeelplaat ‘The Bastard’ maakte de hoge verwachtingen niet waar. Het echte succes als rockband bleef uit. Als drummer Jan Keizer de plaats van zanger Jan Veerman inneemt, wordt al gauw een nieuwe weg ingeslagen. En een succesvolle!

Met zangeres Marie Kwakman verzorgden ze in 1975 een ‘rustiger’ optreden tijdens de kerstmis in de kerk. Deze meer melodieuze muziek sloeg veel beter aan bij het publiek en dat gaf de bandleden stof tot nadenken. Marie Kwakman (later Maribelle) zong de demo van het door Thomas Tol en Jan Keizer geschreven lied ‘Mon Amour’ in, maar besloot het daarbij te laten. Annie Schilder werd op 1 augustus 1976 aangenomen als de nieuwe BZN-zangeres. ‘Mon Amour’ werd een nummer 1 hit.

Deze nieuwe muziekstijl bleek een kassucces. Gezamenlijk werkte de band hard aan nieuw BZN-materiaal. Binnen BZN was Cees verantwoordelijk voor de melodie�n, waar zijn broer Thomas, Jan Keizer en Jan Tuijp later de teksten voor maakten. Ook een wisseling van zangeres in 1984 stopte dat succes niet.

Door het succes trad de band avond aan avond voor volle zalen op. Uiteindelijk brak het vele reizen van en naar optredens Cees op en op 4 maart 1988 verliet hij de band. Gitarist Dirk van der Horst nam zijn plaats over. In datzelfde jaar besloot ook Cees’ broer Thomas de band voor gezien te houden en samen vormden ze het nieuwe componistenduo Tol & Tol.

In 1989 scoorden zij een grote (internationale) nr. 1-hit met het nummer Eleni, ingezongen door hun drie nichtjes en met een videoclip opgenomen in Berlijn. Hun eerste album, met daarop de top-5 hit Eleni, werd een groot succes. Hierna volgde nog de hit Sedalia (1991) en een reeks van in totaal vijf albums, waaronder 'Mistiko (1999) en 'You are my World' (2002) die alle de Album Top 100 behaalden. Op dat laatste album met instrumentale sfeermuziek uit 2002 is wederom de intrigerende stem van hun nichtje Corina Vamvacari te horen, die hierdoor steeds meer 'het gezicht van de band' werd.

Sinds 2002 zijn Tol & Tol de producenten van de albums Zonder jou (2002) en Op eigen benen (2003) van Jan Smit. Hun compositie "Als de nacht verdwijnt" (2004) werd een grote hit. Ook in 2005 gaat het succes verder. Beiden treden bovendien nu en dan op in de gelegenheidsformatie BZN'66, een formatie met oud-BZN-leden die nummers speelt uit de beginperiode van BZN.

Momenteel werkt Tol & Tol aan een nieuw album. Een uitgelezen moment dus om de hoogtepunten uit het oeuvre van 17 jaar Tol & Tol samen te brengen op DVD: 'Totally - The Very Best Of'. Naast 22 video's bevat deze DVD een korte documentaire en een uitgebreide bio- en discografie.


bzn66metannie.jpg


 


      Tekst: Sharon Grippeling
      Bronnen: BZN Online, het Popinstituut, het boek Palingsound en wikipedia.org