Biografie - Dick PlatDickˍ20Plat.jpg
 Dick Plat werd op 14 september 1950 in Volendam geboren. Hij groeide daar op in een gezin van zeven kinderen.

Na de lagere school en de Mavo ging hij naar het Conservatorium. Hij leerde o.a. piano en keyboard spelen. Rond 1967 begon Dick’s muzikale carriïëre als toetsenist in het coverbandje de Sky Riders, maar al snel maakte hij de overstap naar Left Side. Met deze Volendamse formatie scoorde hij met het liedje ‘(Like a) Locomotion’ een internationale hit. Het succes en de populariteit kon de groep niet behouden en na negen jaar stopte deze band. In 1976 besloot Dick, samen met een ander bandlid, een nieuwe Volendamse band ‘Canyon’ op te richten, vooral bekend van de grote hit ‘Mooi Volendam’.

In 1988 werd Dick door Jack Veerman gevraagd de plaats van Thomas Tol bij BZN in te nemen. Hoewel Canyon een goed lopende band met een volle concertagenda was, besloot hij voor BZN te kiezen. Nu kreeg hij de kans in theaters te spelen, iets wat met Canyon onmogelijk was. Op 23 mei 1988 speelde Thomas Tol voor het laatst bij BZN. Enkele dagen later, op 27 mei, stond Dick voor het eerst met BZN op de planken in Liessel te Noord-Brabant.

Voor Left Side en Canyon schreef Dick meerdere liedjes. Ook voor BZN en andere artiesten, zoals Maribel, Wolter Kroes en Next One maakte hij verschillende nummers. Voor Maribelle schreef hij in 1996 de tekst van het Nederlandstalige nummer ‘Geef mij je hand’. Op elk BZN-album, vanaf 1988, zijn enkele nummers van zijn hand te horen.

Dick heeft naast piano en keyboard ook accordeon en saxofoon leren spelen. Dat was geen eenvoudige opgave, vooral de saxofoon! Sinds het najaar van 2003 liet hij zijn vorderingen met deze instrumenten op de bühne bij BZN horen in de Nederlandstalige nummers, zoals ‘Leef je leven’ en ‘De zon, de zee’.

Dick’s liefde voor muziek zorgde ervoor dat hij niet alleen in BZN speelde, maar ook sinds 2003 samen met Jack Veerman en andere Volendamse artiesten in de Sergeant Peppers Band, waarin zij diverse grote hits van The Beatles spelen. Op 14 november 2005 kreeg hij uit handen van burgemeester Van Beek van de gemeente Edam-Volendam de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis uitgereikt.

Op 15 februari 2006 werd tijdens een persconferentie in Volendam bekend gemaakt dat de band in juni 2007 zal stoppen. Dick zal daarna samen met Carola Smit doorgaan in de muziek.

Dick en Carola lieten in het voorjaar van 2008 echter weer van zich horen.
Hij is samen met de ex-BZN zangeres en gitarist Jack Stroek onder de naam Carola Smit & Friends verder gegaan in de muziek.
Ook Dick heeft altijd te kennen gegeven dat als BZNooit zou stoppen, hij altijd muziek zou blijven maken.

Op 4 april 2008 kwam Carola's eerste solosingle, getiteld "With you (I'm in heaven)" uit. De bijbehorende videoclip werd opgenomen in Marken.
Op 24 april 2008 verscheen ook het eerste album van Carola Smit & Friends, genaams Carola Smit. De melodieën en teksten van de liedjes op dit album zijn van Dick's Hand, waarin ook o.a. Piet Souer een aandeel had.Sinds 2007 speelde Dick samen met Fred Snel, deel uit van het muzikanten trio 'All the Best', waar ook ex-BZN collega John Meijer deel van uit maakt. Later zijn John en Fred als duo verder gegaan. Ze treden af en toe ook op.

In het voorjaar van 2014 ging Dick samen met Carola Smit weer de theaters in. Het duo bracht een nostalgisch liedjes programma afgewisseld door historische video beelden van wereldnieuws uit de jaren 50, 60 en 70. Op het repertoire staan nummers van onder meer Charlez Aznavour en Edith Piaff in "Chant du temps".

Dick schrijf nog met enige regelmaat nummers voor diverse artiesten. Onder andere schrijft hij sinds 2010 een aantal liedjes de band Mon Amour van Jack Veerman.

        
         


      Tekst: Sharon Grippeling en Mark de Cock
       Foto’s: 
       Bronnen: BZN-Online, Nationaal Popinstituut