Biografie - Dirk van der Horst

 

Dirkˍ20vanˍ20derˍ20Horst.jpg
Dirk werd geboren op 15 november 1946 in Zaandam. Dirk werd in contact gebracht met muziek door zijn moeder. Zij zong regelmatig in een koor en nam Dirk dan mee. Dirk’s vader speelde banjo en mandoline. Muziek was dus niet onbekend in familie van der Horst. Op de lagere school kreeg Dirk van een tante een oude mandoline met vier snaren. Hier ontstond het begin van het spelen op de gitaar. Een broer van Dirk’s vriend had een echte gitaar. Na een jaar lang kranten rondgebracht te hebben, had Dirk zo het geld voor zijn eigen eerste echte gitaar bij elkaar gespaard.
Zijn carriëre begon rond 1957 in een bandje met de naam Tophit Brothers met muziek dat leek op dat van de Everly Brothers. In de band The Teckels speelde Dirk op zijn 16de en 17de muziek van onder andere de Rolling Stones en de Kinks. Met deze band nam Dirk twee singles op: Mabel en Iko, Iko. Tussentijds leerde Dirk zijn vrouw Alice kennen en is met haar getrouwd. Samen kregen ze vier kinderen. Dirk werkte in die tijd als lasser voor zijn geld
In 1969 ging Dirk naar de band Take Five, die al snel werd omgedoopt in Dizzy Man’s Band. In deze achtkoppige Zaanse band maakte hij kennis met het grote succes. Hij gaf zijn baan als lasser hiervoor op. Er werden veel platen opgenomen, waaronder de bekende Tickatoo (1970), The Show (1973) en The Opera (1975). In 1983 ging de band ter ziele en was alleen hij nog over van de originele bezetting.      

Dirk speelde, voordat hij in 1988 gevraagd werd om Cees Tol te vervangen bij BZN, vier jaar bij de Volendamse band Next One. Deze band scoorde in de jaren zeventig hits met de singles Goodbye Ann Louisa, Little Spanish Sailor en Realit�. In 1988 maakte Dirk de overstap naar BZN. Dirk moest veel huiswerk verrichten om het repertoire te leren spelen van BZN.

Op 5 maart 1988 was in de Klink te Koudum Dirk voor het eerst op zijn gitaar te horen bij BZN. Tussen de cd-opnames, concerten en reizen met BZN opende Dirk samen met zijn vrouw Alice de “Bistro Zonder Naam” op 4 juli 1994. De opening werd verricht door niemand anders dan Carola Smit. Een jaar na dato werd de bistro verkocht.      

Dirk was een echte levensgenieter. Als hij niet met BZN optrad, dan was hij vaak bezig met zijn passie: vissen. Dirk hield van varen, vaak bracht hij zijn vakanties door op een boot.
Ook genoten hij en zijn familie van een huis in Zuid-Frankrijk, waar hij veel vakanties heeft doorgebracht. Het Franse klimaat is tenslotte een stuk aangenamer dan het koude Hollandse!


Tot en met december 2002 speelde Dirk in BZN. Deze periode was geweldig: succesvolle optredens en grote successen in binnen- en buitenland. Dirk genoot van het reizen, van de optredens en vooral van de vele fans. Dirk was een begenadigd gitarist en veelzijdig muzikaal ontwikkeld.

Hij had niet alleen maar muzikale kwaliteiten. Want bovenal was Dirk vooral een goedlachse, hartelijke en bijzonder zachtaardige persoon. Altijd geïnteresseerd in het wel en wee van anderen, altijd een luisterend oor. Nooit chagrijnig of kwaad, altijd die brede lach op zijn face, en altijd die onnavolgbare humor. BZN leden en fans hebben al die jaren flink wat met hem afgelachen. Hij kon heel ad rem zijn, vooral ook op de b�hne. Opmerkingen vanuit de zaal of van bandleden tijdens de optredens pareerde hij pijlsnel op de meest spitsvondige en komische wijze. Het werd vaak zelfs een onderdeel van de act!

In november 2002 ging het minder goed met de gezondheid van Dirk. Direct na de jaarwisseling kreeg hij te horen dat er prostaatkanker met uitzaaiingen in de botten bij hem was geconstateerd. Een moeilijke tijd brak aan: niet meer kunnen optreden en een onzekere toekomst - of eigenlijk geen toekomst. Hij ging nog twee keer naar zijn geliefde gebied in Frankrijk aan de Lot. Na de zomervakantie van dit jaar was dat ook niet meer mogelijk. Dirk overleed op 22 september 2004 na een heel moeilijk ziekbed in het ziekenhuis te Alkmaar op de leeftijd van 57 jaar. Zijn laatste wens was dat BZN doorging, ook zonder hem. Zijn plaatsvervanger bij BZN werd John Meijer.      

Op de cd “Leef je leven” (2003) bracht de band een ode aan Dirk met het lied “Troubadour”.      
       

             

      Tekst: Sharon Grippeling
      
Foto's: BZN Online
      
Bronnen: BZN Online, Nationaal Popinstituut