Biografie - Jack Veerman

 

steenwijk200622.jpg
 


Jack is geboren op 12 januari 1954 te Volendam. In Volendam wordt hij ook wel Jack Dekker genoemd. Jack is al op jonge leeftijd in slagwerk geïnteresseerd. In 1969 speelde hij op 15-jarige leeftijd samen met zijn broer Cor in de band ‘Alles’. Murdock 9-6182 is de enige single die de band maakte.

Na twee jaar ging hij naar de band Progress, waar hij ook twee jaar speelde. Beide bands speelden alleen Top40 hits en geen eigen repertoire. Naast de optredens en het repeteren werkte Jack in die tijd bij het bedrijf van zijn vader als metselaar.

In 1974 werd Jack, die geen deel meer uitmaakte van een band, door Jan Keizer gevraagd auditie te doen bij BZN als drummer. Een week daarna werd hij al gebeld door BZN-manager Dick de Boer. Met de mededeling: "Je bent aangenomen". Op 1 mei 1974 nam Jack de plaats van Jan Keizer, die de zanger van BZN werd, als drummer over.

In 1975 was na enkele geflopte albums en singles het einde van BZN in zicht. De band sloeg een nieuwe, meer melodieuze muziekrichting in en dat bleek haar redding. Voor deze nieuwe muziekstijl had de band naast een zanger ook een zangeres nodig. Als Marie Kwakman het na het inzingen van een demo voor gezien hield, was het Jack die de naam van Annie Schilder als nieuwe zangeres noemde. Annie werd op 1 augustus 1976 als zangeres aangenomen en samen met Jan Keizer zong zij het door Thomas Tol en Jan Keizer geschreven lied ‘Mon Amour’ naar de eerste positie in de Top 40.

In 1979 werd Jack voor het eerst vader van een dochter. In 1981 en 1987 kregen hij en zijn vrouw nog twee dochters.
In principe werkte de hele band mee aan nieuwe BZN nummers. Jack zorgde alleen voor de melodieën, vandaar dat alleen de tekstschrijvers op het album, bij de nummers werden vernoemd. Als in 1988 Thomas en Cees Tol besloten de band te verlaten, veranderde dat. Vanaf die tijd maakten de leden persoonlijk de liedjes zelf thuis. Pas later lieten ze het de anderen horen.

De band bleef succesvol en stond voor uitverkochte zalen. Tijdens de optredens had Jack zijn eigen drumsolo’s, verwerkt in nummers zoals "The Sabre Dance" van Love Sculpture en "Eve of the war" van Jeff Wayne. Dit laatste nummer is overigens te horen op de cassette (niet op de cd) “20 jaar BZN Live” (1987). Nadat hij dit een aantal jaren met succes had gedaan, werd in 2000 besloten hiermee te stoppen. Toch was er in 2002 wederom een drumsolo te horen bij het nummer "Played A-live" van het Safri Duo, een geweldig nummer. Tijdens dit nummer speelden Jan Tuijp en Jan Keizer ook mee op troms en conga’s. Naast het drummen, speelde Jack ook tijdens de concerten geregeld gitaar, vooral tijdens de acts en solo-nummers met Carola Smit.

Door ziekte is Jack enkele malen bij BZN vervangen. In 1996 moest Jack enkele concerten laten schieten vanwege een hersenschudding, die hij had opgelopen in Volendam. Zijn vervanger werd Huub Dackus. Vanwege een hernia moest Jack zich tijdens de Tequila Sunset Tour in 2003 voor een paar concerten door Cees Steur laten vervangen. In de zomer van 2003 werd Jack aan zijn hernia geopereerd en stond hij in oktober weer met BZN op het podium.

Samen met Jan Tuijp en Jan Keizer richtte hij de productiemaatschappij JJJ Productions op. Binnen dit bedrijf produceerde het drietal albums voor Tamara en Jantje Smit, hun grote ontdekking. Ook de latere solo-albums van Jan Keizer werden door dit bedrijf geproduceerd. Jack drumde niet alleen bij BZN, maar sinds 2003 ook bij de Sergeant Peppers Band, waarin ook collega Dick Plat toetsenist, accordeonist en saxofonist is. Deze gelegenheidsformatie, bestaande uit zeven Volendamse artiesten, speelt enkel hits van The Beatles.

Op 14 november 2005 kreeg hij uit handen van burgemeester Van Beek van de gemeente Edam-Volendam de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis uitgereikt. Op 15 februari 2006 werd tijdens een persconferentie in Volendam bekend gemaakt dat de band in juni 2007 zou stoppen.

In 2006, nog voor dat BZN stopte, liep Jack al rond met het idee om een nieuwe band op te richten. Van de fans vernam hij dat zij het erg jammer vonden dat BZN zou gaan stoppen. Jack wilde zelf ook graag nog door in de muziek, omdat hij vond dat hij nog te jong was om te stoppen. Daarom ontstond het idee om door te gaan met een nieuwe band. Ter voorbeiding op zijn plannen is Jack vanaf 2006 mensen om zich heen gaan verzamelen om zijn plannen gestalte te geven. Na de afscheidsconcerten van BZN is toen de band ‘Mon Amour’ opgericht. 
Mon Amour is begonnen als een echte BZN Tribute Band waarbij tijdens de optredens de allergrootste hits gespeeld worden. Naast het BZN repertoire, heeft de band ook eigen repertoire gemaakt en op CD uitgebracht. Er zijn inmiddels 4 albums verschenen met eigen werk, genaamd: After all these Years, A matter of Time, Sing me A Song en Angel in the Deep - The Best of Mon Amour.
De eerste 2 albums zijn uitgebracht door platenmaatschappij CNR Entertainment en de laatst vermelden door Dekker Records, het platenlabel wat Jack zelf in 2012 opgericht heeft.


 


      Tekst: Sharon Grippeling en Mark de Cock
      Bronnen: BZN-Online, Nationaal Popinstituut, Mon Amour website