Biografie - Jan Keizer


 
JanˍKeizer.jpg


                      
Jan Keizer werd op 3 april 1949 in Volendam geboren. Al van jongs af aan was zingen Jan's lust en leven, en het was dus niet verwonderlijk dat uiteindelijk van zingen zijn beroep heeft gemaakt. Het zingen had hij overigens niet van een vreemde. Jan’s vader zong vroeger heel veel, Franse chansons.      

Na het behalen van zijn Mulo-diploma werkte Jan als verkoper bij de firma Simons, een boekhandel op de dijk in Volendam. Na de boekhandel volgden er nog enige andere baantjes, voordat hij professioneel zanger werd.
      
Jan volgde vier jaar drumlessen bij Carl Wuchert in Amsterdam en twee jaar bij Yf Blokker, beter bekend onder de naam Barend Servet. De eerste groep waar Jan drumde, was Empty Hearts. Daar zat hij samen met Thomas Tol en nog enige andere jongens in. Jan was liever zanger geweest, maar die hadden ze al. Na anderhalf jaar stapte Thomas uit de band en viel de groep uit elkaar. Met een paar jongens van Empty Hearts en een paar van een andere Volendamse band Q-tips, vormden ze de nieuwe Q-tips met Jan als zanger.
      
In 1969 kreeg Jan de kans Jaap Sombroek als drummer bij BZN te vervangen. Jan’s vriendin zag zijn overstap naar BZN eigenlijk niet zo zitten. Toch werd zij later zijn huidige vrouw en kregen zij drie kinderen, Louis, Nel en Hans. BZN had in die tijd al een zanger, Jan Veerman. De band maakte al vijf jaar hardrockmuziek. De periode dat Jan bij de band kwam was een tijd van muzikaal experimenteren. De singles begonnen steeds meer richting stevige rock te neigen en dat leek niet direct aan te slaan. In 1974 verruilde Jan het drumstel voor de microfoon en werd hij zanger bij BZN.
      
De wisseling van de wacht betekent niet dat BZN meteen uit haar dal kroop. Jan’s stem leek niet bestand tegen de schreeuwerige stijl. Dit was duidelijk te horen op de eerste single waarop Jan als nieuwe zanger hoorbaar was, ‘Love me Like a Lion’. Het succes was steeds meer tanende en de bandleden begonnen weer baantjes te zoeken naast de muziek.
      
Door toeval werd de band op een ander spoor gezet. Met zangeres Marie Kwakman verzorgden ze een ‘rustiger’ optreden in de kerk. Deze meer melodieuze muziek sloeg veel beter aan bij het publiek en ook Jan’s prachtige stem kwam met deze muziekstijl veel meer tot zijn recht.

Voor deze nieuwe muziekstijl had de band naast Jan als zanger een zangeres nodig. Marie Kwakman (later Maribelle) zong de demo van het door Thomas Tol en Jan Keizer geschreven lied ‘Mon Amour’ in, maar besloot het daarbij te laten. Annie Schilder werd op 1 augustus 1976 aangenomen als de nieuwe BZN-zangeres. ‘Mon Amour’ werd een nummer 1 hit en Jan en Annie zongen tot 25 maart 1984 samen. Carola Smit nam Annie’s plaats in en het succes bleef aan.

Jan schreef en componeerde vele nummers voor BZN. Alle Franstalige teksten waren van Jan’s hand. Ieder jaar leverde de band een album af, dat keer op keer goud en platina werd. Jan schreef ook nummers voor o.a. Nana Mouskouri en Corry Konings. In 1997 ontving Jan samen met zijn collega’s een Gouden Palm voor hun eigen repertoire en de liedjes die ze voor derden schreven. Samen met Jan Tuijp en Jack Veerman richtte hij de productiemaatschappij JJJ Productions op. Binnen dit bedrijf produceerde het drietal albums voor Tamara en Jantje Smit, hun grote ontdekking. Ook de latere solo-albums van Jan werden door dit bedrijf geproduceerd.      
In 1999 ging het minder met Jan’s gezondheid. Op aanraden van Jan Tuijp ging Jan op 19 augustus naar de huisarts, die hem direct doorverwees naar het ziekenhuis. Op vrijdag 20 augustus 1999 werd Jan opgenomen in het ziekenhuis in Hoorn met hart­klachten. Op 25 augustus werd Jan geopereerd en onderging een openhartoperatie. Jan kreeg vier by-passes. Alle concerten werden verschoven naar het voorjaar van 2000. Op 21 januari staat Jan weer voor het eerst met BZN op de bühne.
      
In ditzelfde jaar presenteerde Jan samen met collega Carola Smit het populaire tv-programma BZN Ontmoet..., dat door de TROS in het najaar van 2000 werd uitgezonden. Ook in het jaar erna, 2002 en 2003 ontmoette de band vele artiesten uit binnen- en buitenland in dit programma.
      
Een solo-album was al langer een droom van Jan. Op 3 april 2000, Jan’s verjaardag, was zijn eerste soloplaat een feit. Op het album ‘L’Aventure’ kwamen in totaal 12 nummers. Naast bekende evergreens als ‘Si J’etais President’ staan er ook vier eigen composities op de CD. De Franse taal was hem altijd dierbaar geweest, zeker nadat BZN uiteindelijk ‘echt’ was doorgebroken met een Franstalig nummer.
      
Op 29 oktober 2001 kwam Jan’s tweede solo-album ‘Going back in Time’ uit, waarop Jan covers van de jaren 60 zingt. Aan die tijd heeft Jan mooie herinneringen en hij besloot een vervolg cd te maken met de titel "Going back in time II" en die kwam op 7 april 2003 uit. Om dit album op tv te promoten werd op 20 maart 2003 een special met fans in Hengelo bij RTV-Oost opgenomen. Jan zong tijdens deze special o.a. de nummers 'Things', 'Knock three Times’, 'Save the last dance for me', 'Hello Mary Lou' en 'My Special Prayer'.
      
De vierde cd kwam eind 2004 onder de titel ‘Going back in Time III’ uit. Met 16 nummers uit de jaren ’60-’70, waaronder ‘The most beautiful girl’ en ‘American pie’, werd ook dit solo-album wederom een succes. Voor dit album nam Jan een special in Las Vegas (VS) op, die op 21 december 2004 bij de TROS werd uitgezonden. Jan deed in dit jaar ook meerdere solo-optredens, waarin hij een aantal nummers van zijn solo-albums en van BZN liet horen.

Jan zorgde voor een kleine opschudding toen hij in 2005 een solotour wilde doen. BZN liet echter weten dat zij er geen problemen mee had, zolang de groep er geen last van zou hebben.
     
Tijdens een speciaal gala bij de TROS kregen Jan’s collega’s op 14 november 2005 uit handen van burgemeester Van Beek van de gemeente Edam-Volendam de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ voor hun verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis uitgereikt. Jan had zijn Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’ eerder op 29 april 1997 als boegbeeld van BZN ontvangen.
      
Op 15 februari 2006 werd tijdens een persconferentie in Volendam bekend gemaakt dat de band in juni 2007 zou stoppen. Jan had enige tijd eerder zijn collega’s ingelicht te willen stoppen met BZN. De band had na 40 jaar alle successen behaald die in de muziek mogelijk zijn. Jan zou solo blijven optreden.

Jan heeft echter na 25 jaar weer opgetreden met Anny Schilder. Samen brachten zij Mon Amour ten gehore ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Mies Bouwman. Dit werd uitgezonden door de AVRO op 30 december 2009. Op 16 februari 2010 maakte het management van Jan en Anny bekend dat zij samen een album en single gingen opnemen. Deze samenwerking leverde bij oud-BZN-leden en fans verwarring op. Op 8 september 2010, twee dagen voor de officiële release van het album, kreeg het stel tijdens de cd-presentatie een gouden plaat uit handen van André van Duin.

In het najaar van 2010 verscheen de single C’est La Vie als de opvolger van de zomerhit Take Me To Ibiza die in juli in de top-5 van de Single Top 100 stond. In 2011 kwam de single Amor Amor Amor uit. Op 28 oktober 2012 traden zij op in het Roemeense theater Sala Palatului voor zevenduizend fans in Boekarest, voorafgaand aan een nieuwe theatertour in Nederland.


      
      
      konlintjesjancarola.jpg
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      

      


      

      Tekst: Sharon Grippeling en Mark de Cock
      Foto’s: Tros
      Bronnen: BZN Online, Nationaal Popinstituut