Biografie - Jan Tuijp

 
 

Jan is geboren op 22 augustus 1948 te Volendam. In Volendam is hij beter bekend als Jan Pet. Als kind was Jan, ingegeven door zijn vader, gek van muziek.

In 1966 richtte Jan samen met zijn vrienden Cees Tol (lead gitaar), Gerrit (drums) en Evert Woestenburg (gitaar) de Band Zonder Naam (BZN) op. Jan zat toen nog op de MTS. Omdat Jan geen geld had om een basgitaar te kopen, bouwden zijn vader en zijn oom er een met aanwijzingen van Arnold Mühren (van The Cats).

Na de MTS stroomde Jan door naar de HTS en daarna naar de TH (tegenwoordig TU Delft) te Delft. Hij studeerde daar Werktuigbouwkunde met als afstudeerrichting Stromingsleer en Warmtetechniek. Door het succes van de single ‘Mon Amour’ in 1976 kon Jan zijn studie aan de TH niet helemaal afronden. ‘Mon Amour’ werd een nummer 1-hit in de nieuwe BZN-formatie met Jan Keizer als zanger en Annie Schilder als zangeres.

Binnen BZN was Jan samen met Jan Keizer verantwoordelijk voor de teksten. De kracht van BZN lag, volgens Jan, in het collectief. De eerste twintig jaar werkten Jan en zijn collega’s vijf dagen per week van 9 tot 5 aan nieuw BZN-materiaal. Met zijn allen, rond de piano gezeten, kwamen eerst de melodielijnen tot stand. Deze werden dan ook weer gezamenlijk voorzien van provisorische ter plekke gemaakte fonetische “brabbelteksten” die als demo werden opgenomen. Thuis werden hier dan weer door meerdere personen gezamenlijk echte songteksten van gemaakt. Ook later, maar weliswaar op een wat minder tijdrovende manier, werd op deze manier gezamenlijk aan nieuw succesvol BZN materiaal gewerkt.

Tijdens de zaaloptredens ontpopte Jan zich als een ware ‘spreekstalmeester’ en praatte zo alle liedjes op een leuke en vaak grappige manier aan elkaar. Samen met Jack Veerman en Jan Keizer richtte hij de productiemaatschappij JJJ Productions op. Binnen dit bedrijf produceerde het drietal albums voor Tamara en Jantje Smit, hun grote ontdekking. Ook de latere solo-albums van Jan Keizer (vanaf 2000) werden door dit bedrijf geproduceerd.

Vliegen is Jan’s passie. Al van jongs af aan kon je hem geen groter plezier doen dan een dagje naar Schiphol om vliegtuigen te spotten. In 1987 haalde Jan zijn vliegbrevet en in 1990 studeerde hij tussen de BZN-bedrijven door af als verkeersvlieger. Al jaren heeft Jan een eigen vliegschool met zijn twee eigen vliegtuigen, de PH-BZN en de PH-BNK.

Ook is Jan actief als bestuurslid van de Sectie Performers van Stichting SENA (Stichting Exploitatie Naburige Rechten), een zusje van BUMA-STEMRA. SENA regelt de rechten van artiesten en producenten en draagt zorg dat deze de vergoedingen ontvangen die bedrijven en andere instellingen moeten afdragen voor het afspelen van hun muziek.

Op 14 november 2005 kreeg hij uit handen van burgemeester Van Beek van de gemeente Edam-Volendam de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis uitgereikt.

Op 15 februari 2006 maakte hij tijdens een persconferentie in Volendam bekend dat de band in juni 2007 zal stoppen vanwege het vertrek van zanger Jan Keizer. Met BZN heeft Jan het hoogste platform dat je in Nederland kan bereiken, bereikt. BZN heeft meer top-40 hits gescoord dan The Beatles, Rolling Stones, Michael Jackson en Madonna! Na het stoppen van BZN zal hij blijven doorgaan met de productiemaatschappij JJJ Productions en voor andere artiesten teksten schrijven.

Tijdens die persconferentie kondigde Jan ook aan dat in 2006-2007 de laatste concerttournee zou zijn en dat die 'The Final Tour' zou heten. Omdat Jan samen met Cees Tol ooit BZN had opgericht, wilde hij door middel van een laatste noot ook afsluiten. Dat gebeurde, want tijdens het afscheidsconcert op 16 juni 2007 in Ahoy' Rotterdam werd als laatste het lied 'Goodbye, it's the end of the Show' gespeeld. Jan speelde met zijn basgitaar op die avond de allerlaatste noot en sloot hiermee een historisch en zeer succesvol muzikaal tijdperk af. Een beladen moment voor hem en de andere leden van BZN. Wat Jan ooit in 1966 begonnen was, sloot hij ook af.

Jan heeft na het einde van BZN de basgitaar aan de wilgen gehangen en gezegd nooit meer op te treden. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Jan heeft samen met Jan Rietman en Marga Bult eind 2012 een nieuwe gelegenheidsband opgericht. Het is de rock-'n-rollband "Rock & R'All Stars" geworden.

Jan is samen met zijn vrouw na het stoppen van BZN zich gaan richten op het maken van verre reizen over de hele wereld, geniet hij van zijn kleinkinderen en legt hij zich nog meer toe op de (lucht)fotografie. Ook houd hij sinds jaar en dag een weblog bij via zijn website http://www.tulipphoto.pro/journaal/.

 


       
      
      

      Tekst: Sharon Grippeling en Mark de Cock
      Bronnen: BZN Online, Nationaal Popinstituut