Biografie - John Meijer

 

steenwijk200614.jpg
John Meijer werd als Johnny Jozef Meijer op 14 augustus 1958 onder het sterrenbeeld ‘leeuw’ geboren in het Zaanse Wormerveer.

Al heel jong bleek John een grote muzikale aanleg te hebben. Met de gitaar als begeleiding zong John al snel zijn eigen liedjes. Na de nodige popbandjes werd John op zijn 20-ste beroepsmuzikant in het toen succesvolle funkbandje 'The Fat Eddy-Band', met het zangeresje Bernadette Kraakman, die voor Nederland in 1983 aan het Eurovisie Songfestival meedeed met het liedje ‘Sing me A Song’. Een top-40 hitje zorgde voor flink veel optredens in Nederland, Belgi� en Duitsland. Na zo'n vijf jaar 'Fat Eddy' vond John het tijd voor een solo-contract bij een grote hotelketen, waar hij als zanger/gitarist/pianist, iedere vrijdag, zaterdag en zondag optrad. In zijn eigen studio in Wormer was John ondertussen druk met orkestbanden, platen, commercials, filmmuziek en alles wat verder met muziek te maken had.

In 1988 werd John door Annie Schilder (die haar liedjes bij hem in de studio opnam) gevraagd de plaats van Dirk van de Horst, die naar BZN overstapte, in haar begeleidingsband Next One in te nemen. John stemde toe en binnen 'Next One' ontpopte John zich al snel tot bandleider, mede door de talloze wisselingen in de formatie. Naast Annie kwamen ook Piet Veerman en George Baker bij de Volendam-show om als gezamenlijk concert door het land te toeren. Honderden Volendam-shows heeft de ploeg meegedraaid met veel lol en muzikaal genot. De laatste jaren voegde ook Jan Smit zich bij dit gezelschap.

Juist op het moment dat de Volendam-show als geheel in het slop dreigde te geraken, werd John begin januari 2003 door Dick Plat gevraagd om bij BZN in te vallen voor de ernstig zieke Dirk van der horst. Ook nu, 15 jaar na zijn intrede in Next One, nam John als invaller zijn plaats over.

Een moeilijke klus voor John. Niet alleen omdat het hele BZN-repertoire er even in een enkele week ingestampt moest worden, maar zeker ook gezien de beroerde gezondheidssituatie van de buitengewoon sympathieke Dirk. Ondanks de moeilijke situatie, ook voor fans, werd John al snel in de harten van de fans gesloten.

John’s gitaarspel is te horen op de twee Nederlandstalige albums ‘Leef je Leven’ (2003) en ‘Die mooie tijd’ (2005).
Tijdens het TROS ‘Gala voor BZN’ op 14 november 2005 kregen zijn BZN-collega’s de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ uitgereikt. Aan John echter niet. Zijn tijd zal nog komen, werd hem beloofd.

Op 15 februari 2006 werd tijdens een persconferentie in Volendam door Jan Tuijp bekend gemaakt dat de band in juni 2007 zal stoppen. John zal daarna actief in de muziek blijven, onder meer in zijn eigen John Meijer Studio.

Sinds 2007 speelt John samen met Fred Snel, in het het muzikanten duo 'All the Best', waar ook ex-BZN collega Dick Plat deel van uit maakte. Ze treden af en toe ook op.


              

      Tekst: Sharon Grippeling en Mark de Cock
      Bronnen: BZN-Online, Nationaal Popinstituut