BZN-Fandag 2009
Op zondag 7 juni 2009 werd voor de 2e keer de BZN-fandag gehouden in hartje Volendam. Locatie van handeling was het st. Jozef gebouw. Aanwezig waren ongeveer 170 BZN-fans. Allen waren vol verwachting wat komen zou die dag. Want Zoals de vorige fandag, werd door de organisatie, Tineke Hemmes en echtgenoot, Wilma Piels en echtgenoot en Jan Huizinga helemaal niets losgelaten over hoe deze dag eruit zou komen te zien.
      
Om 10.00 stipt werd iedereen verwacht bij het st. Jozefgebouw. Iedereen werd bij binnenkomst op naam gecheckt en kreeg een envelop. Hierin zaten 3 consumptiebonnen, een pen en twee briefjes met hokjes met nummers ervoor tot 50 voor de BZN quiz die zou plaatsvinden in de loop van de dag.
      
      
      
      

Terwijl fans in de rij stonden voor de Jozef en gestaag naar binnen liepen, arriveerden ook een aantal BZN-leden. Het waren Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp. Ondertussen zagen we ook Dick Plat en John Meijer al druk bezig met instrumenten die naar binnen gebracht werden. Binnen kon je de vertrouwde klanken van BZN-liedjes al horen.
      
Begin BZN-fandag 2009.
Toen iedereen binnen was en een plaatsje had gevonden Deed Tineke Hemmes haar inleidende speech. Ze heette iedereen van harte welkom en ze vertelde dat ze het erg leuk vond dat alle ex-BZN-leden er ook waren.
      

Tineke vervolgde en vertelde de fans in grote lijnen wat er zoal stond te gebeuren die dag. Hierna volgde een optreden van de nieuwe band “All the Best” van Dick Plat, John Meijer en Fred Snel.
      

      
      
      
      
Ook werd er even stil gestaan bij het feit dat we de afgelopen periode twee fans verloren hebben, overleden zijn. Denise Koevoets en Silvia Meijer. Zij waren grote BZN-fans en vorig jaar nog aanwezig bij deze dag. Silvia is afgelopen week totaal onverwachts overleden.
      
Toen dit optreden afgelopen was, moesten de leden van “All the Best” de fandag helaas verlaten. Zij hadden een optreden elders in het land.
      
      

      
      
Tineke en Wilma richtten het woord weer aan de fans en vertelde dat voor de volgende activiteit de oude vertrouwde bordeaux rode Chevrolet (wel bekend als de BZN auto onder de fans) even was geleend van de Band Zonder Banaan, die de auto hebben overgenomen van BZN nadat de band hun laatste concert had gegeven.
      
Verteld werd dat de leden van BZN allemaal even weg moesten, maar ook zeker weer terug zouden komen. “Misschien een leuk fotomoment om de band als vanouds uit te zwaaien”, zei Tineke. 
De BZN-fans werden hierop allemaal verzocht om even naar buiten te gaan. En wat er binnen besproken was gebeurde buiten ook. De ex-BZN-ners werden uitbundig uitgezwaaid. Aan het stuur zat deze keer alleen iemand anders. Het was aan Gerben Herpers de eer om de ex-leden van BZN naar de grote kerk in Volendam te rijden.
      
      
      
      

Toen de band weg was, bleven de fans even buit wachten en er werd gevraagd om een erehaag te maken aan beide kanten van de straat, grenzend aan het Jozefgebouw.
      
Na ongeveer een 30 minuten kwam de Chevrolet terug met daarin ex-bandleden en hun manager Dick de Boer, in gezelschap van zijn vrouw. De auto werd groots binnengehaald door de fans. Iedereen ging weer naar binnen waar de fandag werd voortgezet.
      
      
      
      
 
      

Dick de Boer geridderd.
Wilma nam even het woord. Zij vroeg of Dick de boer met zijn vrouw even op de bühne wilde komen. Ook Jan Tuijp werd even naar voren gevraagd.


      

Een ridderorde voor Dick de Boer
      
      
      
      
Wilma vertelde dat een paar jaar geleden vlak voor het afscheidsconcert van BZN, leden op een speciale manier in het zonnetje gezet zijn. Dick heeft echter ook al die jaren achter de schermen meegedraaid in het instituut BZN. “En daarom is het nu tijd dat jij, Dick, eens in het zonnetje gezet gaat worden. Er is een speciale gast aanwezig vandaag, die jou iets wil vertellen. Hier is: de Burgemeester van Edam/Volendam.”
      
De burgemeester nam hierop het woord. Hij vertelde dat de BZN-leden natuurlijk hun sporen verdiend hadden, maar dat Dick, door er altijd te zijn voor de band… rijden naar de concerten en terug naar Volendam met een slapende band diep in de nacht, kennis van zaken in financieel opzicht, Het loodsen van de band door moeilijke tijden… Hij was er voor de band 42 jaar lang erin goede en slechte tijden. De leden van BZN konden al die jaren blindelings op hem vertouwen. En dat kenmerkt een goede manager.
      
“En daarom heeft Onze Majesteit de Koningin het behaagd u (voornamen van Dick), (Da’s dus Dick, zei de burgemeester), te benoemen in de orde van Oranje Nassau.
      
Hierop werden de versierselen opgespeld bij Dick. Hij had er geen woorden voor en ook zijn echtgenote moest even een traantje wegpinken. Ook Jan Tuijp heeft als oprichter van BZN een woordje gesproken tot Dick.
      
Tineke vroeg iedereen van de band even op de bühne wilde komen om Dick te feliciteren. Men bleef even poseren voor een foto, met Dick midden tussen de ex-BZN-ners in.
      
SBS Shownieuws was aanwezig om dit heugelijke feit te filmen. Het is later ’s avonds uitgezonden in de vroege/late uitzending van Shownieuws. Om 11.45 uur is Dick de Boer, 42 jaar manager van BZN en Nederlands Populairste popgroep ooit, geridderd.
      
Toen deze officiële happening achter de rug was, werd iedereen verzocht even naar buiten te gaan omdat de lunch in gereedheid moest worden gebracht.
      

      

Na de lunch stond de fans een uitstapje te wachten naar Marken. Daar hebben de fans een kleine sideseeing van het dorp gedaan en iedereen heeft wat kunnen drinken in een plaatselijke bar, buiten op het terras. Omstreeks 14.45 uur gingen de eerste fans met de boot terug. De rest volgde om 15.15 uur.      

BZN quiz.
Eenmaal teruggekomen bij de Jozef in Volendam begon de BZN quiz. De quiz bestond uit 50 meerkeuze vragen. De eerste 20 vragen waren vrij makkelijk. De quiz werd aan de hand van een powerpoint presentatie op een laptop via een beamer op een groot scherm op de bühne afgespeeld. Er zaten vele foto- en videofragmenten in verwerkt.
      

      
De prijzen
      

Er waren werkelijk prachtige en unieke prijzen te winnen. Zo had Dick Plat een van zijn gouden en platina albums (Pearls, uit 1998) beschikbaar gesteld. Carola had een van haar jurken aangeboden, John Meijer had in de vorm van een cheque aangeboden om een fan bij de opnames van zijn nieuwe album aanwezig te zijn, Jack had zijn Delfts blauwe bord uit de tijd dat BZN 25 jaar bestond aangeboden, Jan Keizer bood een radio/cassetterecorder in de vorm van een jukebox aan en ook een oeuvre Noord Holland-bokaal die hij ooit kreeg. Tot slot was er een leren riem van de basgitaar van Jan Tuijp. Al met al erg originele en unieke prijzen.
      
Na de eerste 20 vragen werd er een pauze ingelast. In deze tijd gaf Carola een optreden weg met nummers van haar album “Carola Smit” en enkele BZN-liedjes. Ondertussen werden de eerste briefjes opgehaald en nagekeken door de organisatie.


      
      
      
      
      
Na het optreden kreeg de quiz een vervolg. Nog eens 30 vragen passeerden de revue. De vragen werden uiteraard steeds moeilijker. Toen de quiz was afgelopen werden ook de tweede serie briefjes opgehaald en nagekeken.
      
      
      
      

 

Toen dit voltooid was, werden er 6 fans naar het podium geroepen. Van Ieder van de zes werd gemeld hoeveel fouten die had. Er werd begonnen met degene die het beste de quiz had doorlopen. Als eerste prijswinnaar kwam Gerben Herbers naar voren. Van de 50 vragen had hij er slechts één fout. Gerben kon kiezen uit 6 prijzen. Hij koos dan ook het gouden en platina album “Pearls”. Beschikbaar gesteld door Dick Plat.
       

       
      

Verder zijn de volgende fans in de prijzen gevallen:
      
De 2e prijs - Erik van Lieverloo - Check cd-opnamen John Meijer
De 3e prijs - Michel Swartz - Jurk van Carola
De 4e prijs - Ronald Wierema - Jukebox radio/cassetterecorder + bokaal oeuvre prijs Noord Holland
De 5e prijs - Ciska Faber - Delfts blauw bord, 25 jaar BZN
De 6e prijs – Wil de Koster - Leren riem Basgitaar Jan Tuijp
      
      
De maker van de BZN quiz, Etienne van Haren werd ook even in het zonnetje gezet. Ook Jan Tuijp complimenteerde hem speciaal. Volgens Jan was de quiz erg afwisselend en professioneel in elkaar gezet. “Het moet een enorme klus zijn geweest”, zei Jan.
      
      
      
      

      
Etienne van Haren
      
            
      
Aan het eind van de dag, wilde Dick de Boer nog even wat zeggen en kwam nog even naar de bühne. Hij vertelde dat hij daarstraks zo overdonderd was door wat hem gebeurde, dat hij niet 123 de juiste woorden kon vinden. Hij zei dat hij enorm blij was dat hem deze eer ten deel viel en wilde daar iedereen aanwezig op deze fandag voor bedanken. Speciaal bedankte Dick Tineke, Wilma en Jan Tuijp, want hij besefte goed dat dit heel wat voeten in de aarde moest hebben gehad om dit te realiseren. Dick bedankte iedereen voor de leuke en vooral warme felicitaties die hij al mocht ontvangen.
      

Hij had nog een speciale mededeling. In de quiz was er een vraag over hoeveel Duitstalige liedjes BZN ooit heeft uitgebracht op cd. Dick kwam met 2 leuke nieuwtjes voor de fans. Tijdens het opruimen van het archief, stuitte hij op 2 liedjes die in het Duits waren opgenomen en waar zelfs de ex-BZN-leden het bestaan niet meer van wisten. De twee nummers zijn “Aloha he“ en “The Banjo man”. Deze liedjes had hij bij zich en zijn deze dag 1x gedraaid.
      

      
 
      

Tot slot van deze fandag werden Tineke, Wilma en Jan nog even speciaal in het zonnetje gezet en werden alle fans bedankt voor hun komst. Tot slot kwamen alle bandleden nog een keer op de bühne en werd het lied Waltzing Maria gedraaid. En mooi slot van de dag: Jan en Carola zongen dit lied live.
      
      


 
De BZN-fandag 2009 kan zeer geslaagd genoemd worden. Er was een zeer afwisselend programma. De volgende BZN-fandag zal plaatsvinden over drie jaar in 2012. Dan zal het 5 jaar geleden zijn dat BZN gestopt is. Echter deze datum is nog niet definitief. Alle nog aanwezige bandleden beloofde wel om weer bij een volgende BZN-Fan dag aanwezig te zijn. Wordt dus vervolgd.
      
      
      Met dank voor de foto's: Herman Hemmes en Jan Huizinga.
 
Hieronder een gallerij met foto''s. Een samenvatting van de dag.
Er volgen er binnenkort nog meer.