BZN - Het verhaal
PERIODE 1965-1976 In Volendam breekt het muziektijdperk van de rock- and-roll aan. Bandjes, bestaande uit jeugdige pubers, schieten als paddenstoelen uit de grond. Een belangrijk ontmoetingspunt voor de Volendamse jeugd is de dansschool van Jan Buijs (Spruitje). Het is ook hier waar de Band Zonder Naam ontstaan is. Als na tien jaar het muzikale roer drastisch wordt omgegooid, ligt het grote succes voor het grijpen.
Het begin
In de zomer van 1965 besluiten de drie schoolvrienden Jan Tuijp, Cees Tol en Evert Woestenburg samen wat muziek te maken in de dansschool van de heer Buijs (Spruitje) uiteraard te Volendam. Twee gitaren en een versterker worden met het geld van de ouders van Cees Tol aangeschaft. Omdat de ouders van Jan Tuijp dat niet hebben, besluit Jan zijn basgitaar met de hulp van Arnold Mühren van de Cats zelf te bouwen.Omdat ze in die tijd de muziek van The Shadows bewonderen, gaan zij deze liedjes naspelen. Everts neef Gerrit Woestenburg wordt als drummer erbij gehaald. Gerrit heeft een eigen drumstel en is een prima drummer. Op een avond treden zij in het jeugdhonk Pius X in Volendam op. Tijdens dat optreden zingt ook Jan Veerman met de band en hiermee is de Band Zonder Naam geboren.
Het eerste optreden
Na een aantal optredens besluiten de mannen het professioneel aan te pakken en gaan op zoek naar een manager. In mei 1966 wordt Dick de Boer voor deze taak gevraagd en na lang wikken en wegen accepteert hij deze. Er wordt flink in instrumenten en apparatuur geïnvesteerd. In dezelfde maand geeft de band haar eerste officiële optreden tijdens een fancy fair in het jeugdgebouw Pius X te Volendam. Het optreden wordt een groot succes en in de lokale kranten wordt gesproken van een Band Zonder Naam die de Pius X op zijn kop zette.De band denkt serieus aan een naam, maar deze wordt niet gevonden. Uiteindelijk blijft het Band Zonder Naam, kortweg BZN. Eerst nog met '66 erachter, maar ook dat verdwijnt later.
Gerrit Woestenburg, de drummer, stapt echter al snel weer op. Hij kan het succes van de band en zijn studie niet meer combineren. Zijn vervanger wordt de pas 14-jarige Jaap Sombroek. De band blijft een succes en speelt nu, mede door een blauw-witte Ford Transit, ook ver buiten Volendam. Ook daar oogt de band veel succes.
Jaap Sombroek (op drums) en Jan Tuijp (op basgitaar).
De militaire dienstplicht waarvoor Cees Tol en later ook Jan Tuijp eind 1967 voor worden opgeroepen, gooit bijna roet in de succesvolle carrière van de bandleden. Door een hongerstaking ontkomt Cees aan deze plicht. Jan, die al eerder uitstel had gekregen vanwege zijn studie aan de HTS, krijgt uiteindelijk vanwege zijn persoonlijke onmisbaarheid binnen de groep bijzonder verlof, zodat hij niet in dienst hoeft te treden.
De eerste single
Rond de jaarwisseling 1967-1968 wordt Adje Bouman, die als technicus werkzaam is bij de piratenzender Veronica, producer van BZN en op 22 maart 1968 wordt de eerste single opgenomen. Uit de drie eigen composities 'Smell of Scent', 'Waiting for You' en 'Maybe Someday' kiest de band de laatste. De plaat wordt echter geen hit en ook het tv-programma Moef Ga Ga van Willem van Kooten (alias Joost den Draaier) wordt op 29 april 1968 door een voetbalwedstrijd op een andere zender niet goed bekeken. De single 'Maybe Someday' wordt echter wel veel door de dj's van Radio Veronica gedraaid. Hierdoor wordt de nationale bekendheid van BZN vergroot.De tweede single 'Waiting For You' die later dat jaar wordt uitgebracht, behaalt een 24ste plaats in de Nederlandse Top 40. Dit is de eerste Top 40 notering voor de band. De derde single 'Everyday I have to Cry' overtreft dit succes en behaalt in december 1968 een 17de plaats. Dit tot verbazing van sommige bandleden.
Na deze twee Top 40 noteringen krijgt de band het steeds drukker en per 1 januari 1969 besluit de groep professioneel te worden. Dit betekent dat muziek voor de leden de enige bron van inkomsten wordt. De band reist meer en meer door het hele land met hun blauw-witte Ford Transit.
De vierde single 'Gonna Take My Mind Off Maria' die eind juni 1969 wordt uitgebracht, haalt helaas de Top 40 niet. Toch blijven optredens van de band volle zalen trekken. In deze tijd besluit ook gitarist Evert Woestenburg uit de band te stappen. Hij kan zijn studie aan de HTS niet meer met de drukke werkzaamheden van de band combineren. Thomas Tol, de broer van Cees Tol, neemt op 20 september 1969 zijn plaats in.
Ook de jonge drummer Jaap Sombroek besluit een maand later de groep te verlaten. Vanaf 17 oktober 1969 neemt Jan Keizer, die van Q-Tips komt, zijn plaats in. Diezelfde maand, met Jan Keizer nog maar net nieuw op de drums, vertrekt de band naar Engeland voor een tournee. In Birmingham staat de band voor tweeduizend uitzinnige bezoekers van The Belfry Hotel drie kwartier te spelen. Later op de avond speelt de band nogmaals in de nachtclub The Elbow Room en ook hier is het publiek dolenthousiast. Na deze twee concerten treedt de band nog op in Norwich Norfolk, Wolverhampton, Coventry, Londen en nog tweemaal in The Belfry Hotel ter vervanging van The Lovin' Spoonful.
BZN uit de periode 1969-1974, met Jan Veerman als zanger en een piepjonge
Jan Keizer als drummer. V.l.n.r. Jan Tuijp, Jan Keizer, Thomas Tol, Jan Veerman en Cees Tol.
Twee dagen nadat de band terug is in Nederland, en in die tijd drie optredens gedaan heeft, vertrekt zij op maandag 9 november weer voor een tournee naar Zweden. Op woensdag wordt een optreden op een school in Stockholm gegeven. In totaal worden 11 optredens in acht dagen in Zweden gegeven. De muziek van BZN blijkt ook door de twee tournees in Engeland en Zweden zeer populaire in het buitenland te zijn. De nieuwe single 'Mother Can You See Me' doet het tijdens optredens ook in het buitenland heel goed. Het door Cees Tol geschreven stevige rocknummer behaalt echter slechts een tip 3 inde Nederlandse Top 40. Een tegenvaller voor de band. De single wordt enige weken later in Amerika uitgebracht in de hoop dat het Amerikaanse publiek anders zal reageren dan het Nederlandse.
Het nummer 'This Is What I Feel', dat in juni 1970 wordt uitgebracht, flopt ook wederom. In diezelfde periode slaagt Cees Tol voor zijn toelatingsexamen voor het Conservatorium. Ondanks de tegenvallende resultaten in de Top 40 blijft er in heel Nederland veel vraag naar optredens van BZN. Rock en Roll Woman, dat halverwege 1971 wordt uitgebracht, is de derde single op rij die de Top 40 niet haalt. Wel wordt het nummer een grote hit in Italië. De in oktober uitgebrachte single 'Bad Bad Woman' wordt gelukkig wel een succesje en behaalt de 16de plaats in de Top 40. Dit is de derde Top 40 notering van BZN.
De eerste plaat
Eind 1971 komt de eerste langspeelplaat 'De Bastard' uit. De plaat bevat acht eigen composities, een slepende cover van 'Dizzy Miss Lizzy' en een verrassende bewerking van het Nederlandse Volkslied. Het album maakt alle hoge verwachtingen niet waar en een notering in de albumlijsten blijft uit. De nieuwe single 'I can't See' (1972) van Thomas Tol en Jan Tuijp behaalt slechts de tipparade.
De heavy rockmuziek verliest aan populariteit en wordt nog maar weinig op de Nederlandse radiostations gedraaid. Het wordt tijd dat de band het roer omgooit. Het nummer 'Riding On', dat die nieuwe koers moet aangeven, wordt echter nooit door de platenmaatschappij uitgegeven. Wel verschijnt eind 1972 het nummer 'Rolling Around The Band', dat nog op de plank ergens lag, op single. De band is zoekende naar een nieuwe sound. Gelukkig komt deze single op 27 januari 1973 de Top 40 binnen en haalt een 20ste positie. De single wordt in ook in het buitenland uitgebracht. Ook in Duitsland verkoopt de single vrij goed.
'Sweet Silver Anny' (augustus 1973) bereikt ook de Top 40. Beide nummers zijn geschreven door Hans Bouwens, beter bekend als George Baker, onder de pseudoniemen Benjamino en Ricardo. Hans schrijft voor BZN nog een derde nummer 'Love Me Like a Lion', dat in juli 1974 op single wordt uitgebracht. Ondanks dat deze singles de Top 40 weten te bereiken, denkt de band toch niet op de goede weg te zitten.
In februari 1974 wordt 'Barber's Rock', een vlotte bewerking van de opera De Barbier van Sevilla, uitgebracht en haalt de 19de positie in de Top 40.
Het muzikale roer om
Ondanks deze bescheiden successen neemt BZN twee maanden later een moeilijk maar zeer belangrijk besluit: 'Het muzikale roer moet om'. Zanger Jan Veerman wordt bedankt en Jan Keizer verhuist van achter zijn drums naar de microfoon. Iets dat hij maar al te graag doet! De drums worden door Jack Veerman overgenomen die in de Volendamse bandjes Alles en Progress speelde.Onderaan de Dijk, de bezetting van BZN tussen 1974 en 1976, na het vertrek van leadzanger
Jan Veerman 'Kies'. Jan Keizer was vanaf dat moment de 'nieuwe' zanger van de band.
Zijn plaats achter het drumstel werd ingenomen door Jack Veerman 'Dekker'.
'Love Me Like a Lion', waarop Jan's stemgeluid als zanger als eerste te horen is, brengt de band niet het verwachte succes. Met 'Goodbye Sue' wordt het in mei 1975 nogmaals geprobeerd, maar ook nu blijft succes uit. Jan's stem lijkt niet bestand tegen de schreeuwerige muziekstijl. Het succes is tanende en de bandleden gaan op zoek naar bijbaantjes om brood op de plank te houden.
Door toeval wordt de band op een ander spoor gezet. Met Marie Kwakman als zangeresje verzorgt de groep een 'rustiger' optreden in een Volendamse kerk. Deze meer melodieuze muziek slaat veel beter aan bij het publiek en ook Jan's prachtige stem komt met deze muziekstijl meer tot zijn recht. Dit succes geeft de bandleden stof tot nadenken.
Voor deze nieuwe muziekstijl heeft de band naast Jan als zanger een zangeres nodig. Marie Kwakman (later Maribelle) zingt de demo van het door Thomas Tol en Jan Keizer geschreven lied 'Mon Amour' in, maar ze besluit het daarbij te laten. De band gaat op zoek naar een zangeres en houdt hiervoor een auditie. Geen van allen voldoet echter aan hun eisen. Het is Jack Veerman die zich een meisje weet te herinneren: Annie Schilder. Tijdens haar auditie zingt zij het nummer 'I Don't Know How To Love Him' uit de musical Jesus Christ Superstar en iedereen is het eens dat zij degene is waar zij op zoek naar zijn.
PERIODE 1976 - 1984
De Band Zonder Naam heeft een gouden en platina team met Jan Keizer als zanger, Annie Schilder als zangeres, Jan Tuijp (basgitaar), Cees (gitaar) en Thomas Tol (toetsen) en Jack Veerman (drums). Veel nummers halen de Top 40 en de band speelt voor volle zalen. Albums worden zonder uitzondering goud en platina. Een einde van het succes lijkt in zicht als Annie Schilder na acht jaar besluit de band te verlaten.Het succes
Annie Schilder werd op 1 augustus 1976 aangenomen als de nieuwe BZN-zangeres. 'Mon Amour' wordt in de studio opgenomen en uitgebracht. Omdat de single niet direct op de radio gedraaid wordt, lijk deze te floppen. Als Veronica dj Rob Out de single tot alarmschijf bombardeert, schiet deze naar de eerste plaats van de Top 40. Daar blijft het vijf weken lang staan.Door de nummer 1-hit 'Mon Amour' is BZN in één klap bijzonder populair en krijgt het erg druk met optredens. De huidige manager, Dick de Boer, krijgt versterking van Jacques Hetsen, die al jaren vertrouwd is met BZN en de boekingen verzorgt.
Eerste platina album De band moet nieuw materiaal maken voor een nieuwe single, een album en hun optredens in deze nieuwe stijl. Vijf dagen in de week wordt er van negen tot vijf gezamenlijk hard aan nieuw repertoire gewerkt. Op 5 februari 1977 wordt de single 'Don't Say Goodbye' uitgebracht dat de tweede plaats in de Top 40 bereikt. Later in datzelfde jaar volgen 'Sevilla' (4de plaats) en 'The Clown' (5de plaats). Het album 'Making a Name' dat in augustus 1977 wordt uitgebracht, wordt beloond met platina, iets dat de groep nog nooit had meegemaakt. Een nieuwe succesvolle muzikale weg is ingeslagen!
Eind 1977 nemen de inmiddels vaste producers van BZN, Roy Beltman en Cor Aaftink, een besluit te vertrekken bij Negram, de platenmaatschappij die sinds 1971 alle platen van BZN uit heeft gebracht. Omdat de samenwerking tussen BZN en hun producers zo hecht is, kiest BZN er ook voor mee te verhuizen naar Phonogram. 'The Clown' is de eerste single die bij door deze nieuwe platenmaatschappij wordt uitgebracht. Tijdens een televisieoptreden met dit nummer kruipt Jan Keizer in de huid van een clown. De rode neus, die hij tijdens het zingen wil opzetten, wil echter niet blijven zitten tot grote hilariteit van het hele personeel dat bij de opname aanwezig is.
De single 'Lady McCorey' dat in samenwerking met het Volendams operakoor opgenomen wordt, behaalt in de zomer van 1978 net niet de eerste plaats, maar wel een mooie tweede. Het tweede album 'You're Welcome' is al heel snel platina en de twee volgende singles 'Felicidad' en 'Oh Me Oh My' halen respectievelijk de zevende en twaalfde plek.
In augustus 1979 wordt een zeer bijzonder nummer op single uitgebracht, dat staat op het even daarvoor uitgebrachte album Summer Fantasy: 'Marching On'. Met dit lied begeeft BZN zich op een totaal ander muzikaal vlak, met een tekst die verhaalt over oorlog en soldaten. Niettemin bereikt ook deze single glorieus de hitlijst, evenals het opnieuw met platina bekroonde album.
In 1980 vindt de platenmaatschappij Phonogram het tijd voor een verzamelalbum met het beste van BZN. Op deze 'Grootste Hits' staat uiteraard de nummer 1-hit 'Mon Amour' en vele Top 10 hits als 'Don't Say Goodbye', 'Sevilla', 'The Clown', 'Lady McCorey' en 'Marching On'. Ook het nummer 'Pearly Dumm' dat in het vroege voorjaar van 1980 uitgebracht wordt, behaalt net als 'Mon Amour' de nummer 1-status in de Top 40. Het kan natuurlijk niet anders dan dat dit album wederom ook platina wordt. Het verdient zelfs een platina muziekcassette, iets dat in de hele Nederlandse muziekgeschiedenis nog nooit was voorgekomen!
Eerste buitenlandse special
Voor het in 1980 uitgebrachte album 'Green Valley's' vertrekt de band voor het opnemen van een special naar Schotland. De keuze hiervoor is niet vreemd gezien de elf nummers op dit album een Schotse sfeer uitademen. Zes nummers worden verfilmd te weten: 'Yellow Rose' (op een varend schip), 'The Valley' (uiteraard in een vallei), 'Rockin' The Trolls' (voor een kasteel met doedelzakken), 'May We Always Be Together' (aan het strand), 'Goodnight' (in een kinderslaapkamer) en 'Red Balloon'. Bij het nummer 'Red Balloon' dat in Plockton wordt opgenomen, danst een schoolklas een speciale ingestudeerde dans. Op dit album staat het instrumentale nummer (zonder zang) 'Himalaya', dat ook in de special te horen is. In 1980 is dit nummer voor de tune van het razend populaire tv-programma 'Ter land, ter zee en in de lucht' gebruikt. Ook dit album behaalt platina en de single 'Rockin' The Trolls' bereikt in september 1980 een vierde plaats in de Top 40.
Specials doen het als promotie van albums erg goed op televisie en de band heeft al snel de smaak te pakken. Voor het album Friends reist de groep in 1981 naar het Griekse eiland Corfu af. Van de twaalf nummers worden er zeven voor de special gebruikt, te weten: het toepasselijke 'The Ruins of Delphi', 'Hang On To A Dream', 'The Sailorman Song', 'Chanson d'Amour' (3de plaats in Top 40), 'We All Will Dance', 'Mr Dan' en de meezinger 'The Old Calahan'. De laatste wordt later in hetzelfde jaar 'live' met publiek in Hilversum opgenomen en behaalt een vierde plaats in de hitlijsten.
15-jarige bestaan
De band bestaat in 1981 15 jaar en dat wordt uiteraard gevierd. Er worden twee grote concerten gepland in Blokker en Grouw. Op beide concerten staan voor het eerst sinds zeven jaar weer oud-leden uit de rockperiode met de band op het podium. Jan Veerman (vroegere zanger) en Jaap Sombroek (vroegere drummer) versterken de band bij het ruige repertoire dat voornamelijk in de eerste helft van de concerten wordt gespeeld.
In 1981 vindt de band het tijd voor het eerste kerstalbum 'We Wish You A Merry Christmas'. Op dit album staan een aantal klassiekers als 'We Wish You A Merry Christmas', 'Silent Night, Holy Night' (Stille Nacht, Heilige Nacht), 'Jingle Bells' en 'White Christmas' ('I am dreaming of''). In de zomermaanden worden in de studio elf kerstnummers opgenomen en voor de televisie een kerstspecial. Hiervoor lopen de bandleden in dikke bontjassen en andere winterkleding rond in een snikhete televisiestudio, terwijl bij wijze van spreken de mussen dood van het dak vallen. Gelukkig is alles niet voor niets geweest en het kerstalbum wordt voor velen een welkom kerstcadeau met een platina status als resultaat.
Zangeres Annie Schilder is zwanger en bevalt op 1 mei 1982 van haar dochter Anja. Zeven dagen later wordt de single 'Blue Eyes' uitgebracht die een 5de positie in de hitlijsten bereikt. 'Twilight' bereikt in het najaar dezelfde positie en het album 'Pictures of Moments' (1982) wordt wederom beloond met platina.
Voor het opnemen van de special vertrekt de band naar de Franse Alpen. In het gebied Haute Savoie, dat grenst aan Zwitserland en Italië, ligt de hoogste berg van Frankrijk, de Mont Blanc. In deze special klimmen de heren en dame eerst op de racefiets en daarna wordt er zelfs nog een berg beklommen. De laatste activiteit zorgt voor een dag vertraging, omdat sommige 'helden' niet meer naar beneden durven! In de special zijn beelden te zien van de nummers 'Blue Eyes', 'I Won't Change My Life', 'Life Ain't Easy', 'I Recall', 'Put On Your Make-up', 'Just Say I Am Home' en 'Twilight'. De special wordt op 4 november 1982 uitgezonden door de TROS.
Een kleine tegenvaller heeft de band met het lied 'Put On Your Make-Up'. Bij het televisieprogramma Mies En Scène, op 20 november 1982, wordt de single voor de eerste maal aan het grote publiek gepresenteerd. De technicus, die verantwoordelijk is voor het geluid bij het programma, let echter niet goed op en de live zang is bijna niet te horen in de huiskamers. Naar aanleiding van dit kwalitatief slechte optreden besluiten de band en de platenmaatschappij dat de single wordt teruggetrokken uit de winkels.
Onderscheidingen Door de bijzondere prestaties en de grote populariteit in Nederland ontvangt de band diverse onderscheidingen. In 1983 mag de groep de Gouden Harp in ontvangst nemen en ook burgemeester Pouw van de gemeente Edam-Volendam reikt hun een eremedaille uit. Voor de twee nummer 1-hits heeft de band twee maal een Veronica Top 40 award (1976 en 1980) ontvangen. In 1979 ontving de band een Gouden Tulp van haar platenmaatschappij voor de verkoop van meer dan 1 miljoen platen.
Verzamelalbums
In 1982 verschijnt het tweede verzamelalbum 'The Best of BZN'. Hierop staan de grote successen als 'Oh Me Oh My', 'Lady McCorey', 'Marching On', 'The Valley', 'Rockin' The Trolls' en 'The Old Calahan'. Een jaar later verschijnt een dubbeldik verzamelalbum '28 Golden Hits' met hierop alle succesnummers van BZN. Bijzonder is dat op dit album zeven nummers 'live' te horen zijn. Deze nummers 'Mon Amour', 'Marching On', 'Pearlydumm', 'Rockin' The Trolls', 'Chanson D'Amour', 'Cry To Me' en 'The Old Calahan' zijn opgenomen tijdens het concert op 8 november 1982 inCarré te Amsterdam. Op dit album staat een nummer dat op geen enkel ander album is terug te vinden, maar wel als single is uitgebracht: 'Just An Illusion' (1983). Dit nummer haalt de derde plaats in de Top 40.
Annie stopt
Het is een schok voor de bandleden als zangeres Annie Schilder in het najaar van 1983 zegt te stoppen om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. Het soldatenlied 'Le Légionnaire' is daarmee de laatste single met Annie. Men besluit echter nog niets hierover naar buiten te brengen en te zoeken naar eventuele oplossingen. Haar laatste album wordt 'Desire' dat 'verlangen' of 'wensen' betekent.
Voor dit album heeft de band een nummer op een andere manier gemixed, waardoor het heel anders klinkt dan de overige tien nummers. Dit lied, 'Break The Wall', is ook de reden dat veel fans met de plaat teruggaan naar de platenwinkel om opheldering. Een veel gehoorde reactie van kopers is dat er een fout gemaakt moet zijn en dat er een verkeerde opname op de plaat terecht is gekomen. Ondanks dit wordt de plaat toch weer snel platina.
Nieuwe zangeres: Carola Smit
Een auditie voor een nieuwe zangeres, zoals acht jaar geleden, wil de band niet meer. Opnieuw is het Jack Veerman die wel een zangeres weet. Hij noemt de naam van de dan 20-jarige Carola Smit. Hij heeft haar regelmatig zien optreden met het Volendamse bandje Friends. Hij is van mening dat zij een goede stem heeft die de rest zeker moet horen.
Als Carola Smit op een dag van huis naar haar werk rijdt, wordt zij op de dijk door Jack Veerman aangehouden met de mededeling dat hij haar 's middags ophaalt bij het voetbalveld, maar dat zij tegen niemand iets mag zeggen. Die avond wordt zij in Monnikendam na een zangtest direct aangenomen.
Terwijl het album 'Desire' in de hitlijsten terecht komt, beginnen de leden van BZN met de opnamen van een nieuw album 'Reflections' met Carola Smit als zangeres. Omdat niemand ervan weet, behalve de band, het management en de producers, worden de opnames achter volledig gesloten deuren gemaakt. Zelfs de platenmaatschappij Phonogram weet niets van de wisseling af! Het is ook de bedoeling van de band om in één keer met de nieuwe zangeres naar voren te komen, om de pers niet de gelegenheid te geven roddels over de wisseling de wereld in te sturen. Het verhaal gaat dat de band in een besloten luistersessie aan mensen van de platenmaatschappij opnames met Carola laat horen, zonder dat deze in de gaten hebben dat de nummers met een nieuwe zangeres zijn opgenomen.
Tijdens een concert in de Vereeniging te Nijmegen neemt Annie Schilder op 25 maart 1984 voorgoed afscheid. Carola Smit wordt geïntroduceerd en de volgende dag wordt de nieuwe single 'If I Say The Words' uitgebracht. Carola's eerste tv-debuut was in de Ted de Braakshow met het nummer 'If I say the Words'. Dit nummer stond acht weken lang in de Top 40 en haalde de vierde positie. Het album 'Reflections' werd platina en Carola werd in de harten van de BZN-fans gesloten.
PERIODE 1984-1988
Met een nieuwe zangeres vervolgt BZN haar succesvolle carrière. Album na album wordt platina en zalen zijn al lang voor de concertdatum uitverkocht. In deze drukke periode van liedjes schrijven, opnemen, concerten en tv-optredens kent de band nog een paar tegenslagen.
Aanhoudend succes
De angst bij de bandleden het succes door de wisseling van zangeres te verliezen blijkt ongegrond. In Groningen wordt een special van het album ‘Reflections’ (1984) met fans opgenomen. Zeven nummers, waaronder de tweede Franstalige single ‘La Saison Francaise’, zijn hierin te zien. Deze special verschijnt later, samen met de in 1985 opgenomen special ‘Maid of the Mist’ in Canada, op video (video collectie deel 1). In die special zijn de zeven liedjes ‘Love’s like a River’, ‘My memories of you’, ‘Let’s go rock ’n’ roll’, ‘Rain rain’, 'Le paradis pour les amoureux', 'The Summertime' en ‘Run away home’ te horen. De opnamen voor de televisiespecial, die later bij de NCRV te zien is, vinden voor een deel plaats rond de Niagara watervallen in Canada. De naam van het nieuwe album is afgeleid van de naam van de rondvaartboten bij deze watervallen: Maid Of The Mist. De single ‘Run away home’ behaalt de 15de plaats in de Top40. Beide albums worden platina.
Aanhoudend succes
De angst bij de bandleden het succes door de wisseling van zangeres te verliezen blijkt ongegrond. In Groningen wordt een special van het album ‘Reflections’ (1984) met fans opgenomen. Zeven nummers, waaronder de tweede Franstalige single ‘La Saison Francaise’, zijn hierin te zien. Deze special verschijnt later, samen met de in 1985 opgenomen special ‘Maid of the Mist’ in Canada, op video (video collectie deel 1). In die special zijn de zeven liedjes ‘Love’s like a River’, ‘My memories of you’, ‘Let’s go rock ’n’ roll’, ‘Rain rain’, 'Le paradis pour les amoureux', 'The Summertime' en ‘Run away home’ te horen. De opnamen voor de televisiespecial, die later bij de NCRV te zien is, vinden voor een deel plaats rond de Niagara watervallen in Canada. De naam van het nieuwe album is afgeleid van de naam van de rondvaartboten bij deze watervallen: Maid Of The Mist. De single ‘Run away home’ behaalt de 15de plaats in de Top40. Beide albums worden platina.
De trip naar Canada levert de band een gouden plaat op voor het in Canada uitgebrachte album ‘Chanson d’Amour’ (1986). Op dit album staan Franstalige liedjes die BZN in de loop der tijd in Nederland op plaat heeft uitgebracht.
Eind november 1985 komt het tweede kerstalbum ‘Christmas with BZN’ uit. Een sfeervol album met een aantal evergreens, maar ook een aantal eigen composities. Ook dit kerstalbum behaalt de platina status.
Jubileum '20 jaar BZN'
In 1986 bestaat de band 20 jaar en dat moet met fans gevierd worden! Van het latere album ‘Heartbreaker’ verschijnt de aardige meezinger ‘Waltzing Maria’ op single. Ondanks dat het nummer goed valt bij het publiek, bereikt het slechts een tegenvallende 27ste plek in de Top 40. De band hoopt dat hun tweede keuze van het nummer ‘Let’s Go Surfing’ een beter resultaat zal behalen. Echter bij het Los Vast spektakel in de Kuip (Rotterdam) wordt het nummer ‘La France’ uitgevoerd. Het publiek is hier zo enthousiast over dat wordt besloten dit lied in augustus op single uit te brengen, in plaats van hun eerdere keuze.
Het 20-jarig jubileum van de band wordt op 23 augustus 1986 gevierd met een groot opluchtconcert in het centrum van Volendam. Radio en televisie besteden veel aandacht aan de viering. Meer dan 40.000 fans stromen toe en genieten van een fantastisch concert met alle hits van de afgelopen 20 jaar.
‘La France’ bereikt een 12de plaats in de Top 40 en maakt hiermee het tegenvallende resultaat van ‘Walzing Maria’ weer goed. De tv-special voor het nieuwe album ‘Heartbreaker’ wordt op 12 september 1986 in De Maaspoort te ’s-Hertogenbosch opgenomen. De zeven nummers zijn samen met de tv-special ‘BZN in Marokko’ (1987) op de videocollectie deel 3 uitgebracht. Beide specials worden bij de NCRV uitgezonden. Op het album ‘Heartbreaker’ zijn sinds ‘Making a Name’ drie Franstalige nummers (de single ‘La France’, ‘L’Eté en ‘Mon port d’Attache’) te horen.
‘La France’ bereikt een 12de plaats in de Top 40 en maakt hiermee het tegenvallende resultaat van ‘Walzing Maria’ weer goed. De tv-special voor het nieuwe album ‘Heartbreaker’ wordt op 12 september 1986 in De Maaspoort te ’s-Hertogenbosch opgenomen. De zeven nummers zijn samen met de tv-special ‘BZN in Marokko’ (1987) op de videocollectie deel 3 uitgebracht. Beide specials worden bij de NCRV uitgezonden. Op het album ‘Heartbreaker’ zijn sinds ‘Making a Name’ drie Franstalige nummers (de single ‘La France’, ‘L’Eté en ‘Mon port d’Attache’) te horen.
Boek 'BZN - 20 jaar muziek'
In oktober wordt het boek BZN Twintig Jaar Muziek uitgebracht met daarin de hele geschiedenis van de band. In dit boek, dat geschreven is door Olaf Erikson, is het ware verhaal te lezen over de groep die miljoenen mensen al jaren in de ban weet te houden met hun schitterende melodieën. De leden van de groep vertellen zelf hoe het allemaal begon, op welke manier de liedjes tot stand zijn gekomen, hoe zij tegen de succes aankijken en wat er zich achter de schermen afspeelt. Natuurlijk geïllustreerd met leuke foto’s. Kortom, het boek is een ‘must’ voor iedere BZN-fan!
Op zaterdag 4 oktober 1986 start de concerttournee 20 Jaar BZN in Bergen op Zoom. Het hoogtepunt van deze tournee is het optreden op 8 november in Ahoy' te Rotterdam. Meer dan 6500 mensen zijn aanwezig in de grootste en bekendste muziektempel van Nederland. De fanclub had alle leden in de gelegenheid gesteld een gratis kaartje aan te vragen om zodoende het feestje van 23 augustus nog eens dunnetjes over te doen. Het concert in Rotterdam wordt digitaal opgenomen. Naast dit concert, worden ook de concerten in de Martinihal te Groningen (18 oktober) en de Frieslandhal te Leeuwarden (22 november) digitaal vastgelegd. De opnames hiervan zijn verzameld op het dubbel-album BZN Live 20 jaar, dat in maart 1987 verschijnt. De later verschenen CD bevat enkel hoogtepunten van dit dubbel-album. Onder andere de drumsolo ‘The Jacksong’ van Jack Veerman bij het nummer ‘Eve of the War’ ontbreekt hier jammer genoeg op.
Op 23 januari 1987 wordt de tv-special voor dit album opgenomen in de Bloemenveiling Westland te Naaldwijk. Tijdens deze opnamen wordt tevens de hoesfoto voor het album gemaakt. Bovendien worden tijdens het concert dat na afloop van de tv-opname wordt gegeven, de laatste twee nummers voor het album opgenomen. Wetenswaardig detail is dat deze twee nummers - Rockin' The Trolls en Blue Eyes - alleen live zijn ingezongen. Jan en Carola zingen de nummers met begeleiding van de originele orkestband. Deze tv-special, ook uitgezonden bij de NCRV, verschijnt later als videocollectie deel 2 in 1987. Zoals bijna vanzelfsprekend wordt ook dit album goud en platina.
Opnames voor de Videocollectie deel 2 ter ere van het
20-jarig jubileum.
Drama
Niks lijkt de band een lange en succesvolle carrière in de weg te staan. Tot op de bewuste tweede Paasdag 20 april 1987. Zangeres Carola Smit wordt met verlammingsverschijnselen aan haar rechterarm en –been opgenomen in het Amsterdams Medisch Centrum (AMC). Een herseninfarct. De roddelbladen speculeren lustig over het lot van de Volendamse band. Hoe nu verder? Koppen als "Carola in coma", "BZN-zangeres (23) verlamd in ziekenhuis", "Verslagen Jan Keizer: BZN stopt..." en "Komt Annie weer terug?" zorgen voor grote onduidelijkheid.
In de loop van de week, volgend op het paasweekeinde, wordt bericht dat het herstel van Carola goed gaat. Het gevoel in haar rechterarm en -been komt weer terug; ze voelt duidelijke prikkelingen. De artsen maken echter wel duidelijk dat Carola lange tijd nodig zal hebben om helemaal te herstellen en op krachten te komen.
'Carola, we blijven op je wachten'.
Het is logisch dat door het gebeuren rondom Carola de optredens van BZN met directe ingang voor onbepaalde tijd geannuleerd worden. De Telegraaf van zaterdag 25 april 1987 kopt in een paginagroot artikel: ‘Carola, we blijven op je wachten’. Hiermee komt een einde aan alle speculaties rondom de ziekte van Carola. De jongens van de band besluiten te wachten op het herstel van Carola en beginnen ondertussen volgens planning in de studio met de voorbereidingen voor een nieuw album ondanks dat ze - naar later blijkt - lang niet zo overtuigd zijn van een zodanig herstel van Carola dat ze weer met BZN kan gaan zingen. Tegenover Carola laten ze dit echter niet blijken. Als de geplande opnamen gestopt zouden worden, zou dit voor Carola negatief overkomen.
Terwijl de jongens in de studio aan het werk zijn, begint voor Carola een lange weg van oefeningen en therapie. Na ruim drie weken in het ziekenhuis te hebben gelegen, mag ze alweer naar huis en gaat gedreven verder met haar revalidatie. Voor het eerst wordt dan ook stilletjes gesproken van een eventuele come-back in het najaar. In het dagblad De Telegraaf verschijnen positieve berichten over Carola die weer kan lopen en fietsen. In juni wordt het echt duidelijk dat BZN vanaf oktober weer kan gaan touren. De dagelijkse therapie die Carola ondergaat, werpt haar vruchten af. Het management kan aan de slag om de nieuwe tour te gaan plannen en de come-back van Carola te organiseren.
Carola’s come-back
Na vier maanden revalideren is het dan zover. Op 18 augustus wordt begonnen met het inzingen van de resterende zeven nummers voor het nieuwe album ‘Visions’ - eind 1986 waren er al vier nummers opgenomen. Het wordt een opnamedag vol emotie en blijdschap. Vooral het nummer ‘This Is My Life’ maakt veel emoties los. Zowel bij Carola, die het nummer solo zingt, als bij de rest van de band. De tekst van het lied, die geschreven is door Jan Tuijp en Cees Tol, is zeer persoonlijk. Het nummer verwoordt de gebeurtenissen die Carola de afgelopen maanden heeft meegemaakt. De woorden "... This is my life, I will not surrender. When times were hard for me, I never stepped aside. This is my world, I always will be fighting for." laten horen dat Carola de afgelopen maanden gevochten heeft om weer helemaal de oude te worden en door te gaan met haar grote passie: zingen.
De single ‘Amore’ van het nieuwe album ‘Visions’ wordt begin september uitgebracht en schiet direct door naar een zesde plaats in de Top 40. Wanneer en waar het eerste tv-optreden met een herstelde Carola zal plaatsvinden, blijft dan nog onduidelijk. Zowel het CD-gala, in september, als het Platengala, in oktober, hebben BZN al gevraagd, maar niks wordt nog door het BZN-management toegezegd.
Eerst vertrekt de band naar Marokko voor het opnemen van een tv-special voor het album ‘Visions’. Door het nummer ‘Marrakesh’ was de keuze van de lokatie snel gemaakt. Op 12 september vertrekt de band naar Marokko om zes nummers van ‘Visions’ van beelden te voorzien. Het nummer ‘This is my life’, dat Carola solo zingt, wordt gedraaid in de patio van het paleis van de vroegere eigenaar Bahamed en zijn harem. Verder wordt er op de markt van Marrakesh en in het woestijnachtige achterland van Agadir gefilmd. Tijdens het nummer ‘Living in a World of love’ rijden de bandleden op heuse kamelen. Na acht dagen werken in een zinderende hitte met temperaturen van boven de veertig graden, keert de band op 19 september terug naar Volendam.
Vanaf 9 oktober ligt het album ‘Visions’ in de winkel. Het album behaalt al voor deze datum de status van goud en platina. De platenhandelaren hebben via voorintekening al meer dan 100.000 exemplaren besteld. Een zichtbaar geëmotioneerde Jan Corduwener, directeur van platenmaatschappij Phonogram, overhandigt het edelmetaal als eerste aan Carola, gevolgd door de rest van de band. Uiteindelijk worden er meer dan 200.000 exemplaren van Visions verkocht, zodat BZN een tweede platina plaat ontvangt.
De Visions-tour, gesponsord door FIAT-Nederland, start op 17 oktober in Groningen. De tournee wordt een enorm succes en elk concert is uitverkocht. Er worden diverse extra concerten ingelast en nog zijn er niet genoeg kaarten beschikbaar voor alle belangstellenden. Hoogtepunt van de tour vormt het uitverkochte concert (9000 bezoekers) dat in het sportpaleis Ahoy' te Rotterdam wordt gegeven.
Nog meer tegenslag
Carola en haar jongens lijken een rooskleurige toekomst tegemoet te gaan. Alle zalen zijn lang van tevoren uitverkocht en ieder album wordt direct goud en platina. Tot februari 1988. De ‘Visions’-tour is op de helft als gitarist Cees Tol de andere bandleden laat weten te stoppen met BZN. Na 22 jaar heeft hij er genoeg van. Vooral het vele reizen van en naar optredens door het hele land gaan hem steeds meer tegen staan. Met het stoppen van Cees verliest de band niet alleen een goede gitarist, maar ook een van de tekstschrijvers. Het stoppen van Cees valt de vijf overige bandleden en het management dan ook zwaar. Cees zegt de band wel toe te zullen doorgaan tot een goede opvolger voor hem gevonden is.
Dirk van der Horst
De band denkt in Dirk van der Horst, die op dat moment bij de Volendamse formatie Next One speelt, een goede opvolger voor Cees te hebben gevonden. Dirk maakte in de jaren zeventig deel uit van de succesvolle Dizzy’s Man’s Band. In het Congresgebouw in Den Haag gaat Dirk van der Horst op 6 februari 1988 naar een optreden van BZN kijken. Hij is tot dat moment niet bekend met het repertoire van BZN. Toch besluit hij de overstap van Next One naar BZN te wagen. BZN is tenslotte wel heel succesvol. Voor het eerst in de lange muzikale carrière van BZN is met de komst van gitarist Dirk van der Horst een niet-Volendammer tot de groep toegetreden.
Cees Tol neemt op 4 maart 1988 in de Flint te Amersfoort afscheid van BZN. Een dag later in Koudum staat een uiterst nerveuze Dirk voor het eerst met BZN op de bühne. Dirk is blij verrast met de geweldige sfeer en het applaus tijdens dit optreden en de vele die erna zullen volgen.
‘La Différence’ is de debuutsingle met Dirk van der Horst op gitaar. De single wordt zowel op ‘vertrouwd’ vinyl als op CD in april uitgebracht. Op deze CD-single is een extra nummer te vinden: de live uitvoering van ‘Marching On’ die al eerder op het album BZN Live - 20 Jaar te horen was. Het nummer is in de studio echter voorzien van een extra instrumentaal intermezzo, waardoor deze CD-single voor de fans een waar collector's item zal worden. De single reikt echter niet verder dan een 22ste plaats in de Top 40.
Op 10 april is Carola Smit te gast in het tv-programma Superfan, waarin Peter Koelewijn centraal staat. In dit programma zingen Carola en Peter het nummer ‘Als Ik Jou Zie’. Carola is hiermee voor het eerst in een duet te horen met iemand anders dan Jan Keizer en zingt bovendien voor het eerst in het Nederlands.
Ongeveer twee maanden nadat Cees besloten had de band te verlaten, geeft ook toetsenist Thomas Tol op 13 april aan te willen stoppen. Thomas heeft zich twintig jaar ingezet voor de band, maar de spanning is er voor hem nu af. Doordat Cees en nu ook Thomas de band verlaten, wordt het onzeker voor de band het succes vast te houden. Thomas was verantwoordelijk voor vele melodieën die tot succes hebben geleid. Carola kan de keus van Thomas aanvankelijk dan ook niet echt waarderen, want ze is bang dat haar grote passie, muziek maken en zingen, in gevaar komt. Andermaal gaat BZN op zoek naar een nieuw bandlid.
Cees Tol neemt op 4 maart 1988 in de Flint te Amersfoort afscheid van BZN. Een dag later in Koudum staat een uiterst nerveuze Dirk voor het eerst met BZN op de bühne. Dirk is blij verrast met de geweldige sfeer en het applaus tijdens dit optreden en de vele die erna zullen volgen.
‘La Différence’ is de debuutsingle met Dirk van der Horst op gitaar. De single wordt zowel op ‘vertrouwd’ vinyl als op CD in april uitgebracht. Op deze CD-single is een extra nummer te vinden: de live uitvoering van ‘Marching On’ die al eerder op het album BZN Live - 20 Jaar te horen was. Het nummer is in de studio echter voorzien van een extra instrumentaal intermezzo, waardoor deze CD-single voor de fans een waar collector's item zal worden. De single reikt echter niet verder dan een 22ste plaats in de Top 40.
Op 10 april is Carola Smit te gast in het tv-programma Superfan, waarin Peter Koelewijn centraal staat. In dit programma zingen Carola en Peter het nummer ‘Als Ik Jou Zie’. Carola is hiermee voor het eerst in een duet te horen met iemand anders dan Jan Keizer en zingt bovendien voor het eerst in het Nederlands.
Ongeveer twee maanden nadat Cees besloten had de band te verlaten, geeft ook toetsenist Thomas Tol op 13 april aan te willen stoppen. Thomas heeft zich twintig jaar ingezet voor de band, maar de spanning is er voor hem nu af. Doordat Cees en nu ook Thomas de band verlaten, wordt het onzeker voor de band het succes vast te houden. Thomas was verantwoordelijk voor vele melodieën die tot succes hebben geleid. Carola kan de keus van Thomas aanvankelijk dan ook niet echt waarderen, want ze is bang dat haar grote passie, muziek maken en zingen, in gevaar komt. Andermaal gaat BZN op zoek naar een nieuw bandlid.
Dick Plat
Later in april wordt Dick Plat gevraagd de plaats van Thomas Tol in te nemen. Dick is op dat moment nog toetsenist bij de groep Canyon. De band en Dick besluiten daarom dat Dick eerst een optreden van BZN moet komen bekijken voordat hij een beslissing neemt. Tussen neus en lippen door laat Carola weten dat ze het haar van Dick wel erg lang vindt. Na het concert gezien te hebben, neemt Dick de beslissing om bij BZN te gaan spelen.
Twee dagen later staat hij in de studio om nieuwe nummers met BZN op te nemen voor het nieuwe album ‘Endless Dreams’ en vier weken later staat hij voor het eerst met de band op het podium. Op 23 mei 1988 vindt het laatste concert met Thomas Tol plaats in Merselo, waarna op 27 mei Dick voor het eerst achter de toetsen staat in Liessel.
v.l.n.r.: Dirk van der Horst, Jan Keizer, Jan Tuijp, Carola Smit, Dick Plat en Jack Veerman.
Periode 1988 - 1991
De band gaat nu verder met twee nieuwe gezichten: gitarist Dirk van der Horst en toetsenist Dick Plat, naast de vier vertrouwde gezichten van Carola Smit (zang), Jan Keizer (zang), Jack Veerman (drums) en Jan Tuijp (gitaar). Zal het succes in deze nieuwe samenstelling aanhouden?
De Drie J’s
BZN heeft nieuwe tekst- en muziekschrijvers nodig om in het najaar van 1988 weer met een nieuw album voor de fans te kunnen komen. Jack Veerman blijkt nog een paar door hem geschreven composities op de plank te hebben liggen. Enkele van deze nummers zijn voor het nieuwe album gebruikt. Ook Jan Keizer slaat aan het componeren en Jan Tuijp schrijft de teksten. Een nieuw componistentrio is geboren: Jack Veerman, Jan Keizer en Jan Tuijp alias De Drie J’s.
‘La Primavera’ is de eerste single van de nog te verschijnen nieuwe CD ‘Endless Dreams’. Het is een Italiaanstalig nummer, waarbij de band hulp heeft gekregen van Ton Doodeman, een kapelaan in Volendam en een goede kennis van de band. De in augustus uitgebrachte single haalt de 17e plaats in de Top 40. Tijdens de tv-première van de single ontvangt BZN de Firato Award, een door het Nederlands publiek toegekende prijs als beste Nederlandse groep.
In oktober verschijnt het album ‘Endless Dreams’ met de laatste twee nummers van Thomas Tol: ‘La Différence’ en ‘Hear me calling’. De tien andere nummers zijn van het nieuwe componistentrio. Het album wordt onder andere ook in Zuid-Afrika op de markt gebracht. In de afgelopen jaren is de muziek van de groep daar steeds populairder geworden. Zo is een aantal maanden eerder een album met nummers uit 1986 en 1987 in Zuid-Afrika uitgebracht en de verkoopcijfers daarvan waren erg goed.
BZN heeft nieuwe tekst- en muziekschrijvers nodig om in het najaar van 1988 weer met een nieuw album voor de fans te kunnen komen. Jack Veerman blijkt nog een paar door hem geschreven composities op de plank te hebben liggen. Enkele van deze nummers zijn voor het nieuwe album gebruikt. Ook Jan Keizer slaat aan het componeren en Jan Tuijp schrijft de teksten. Een nieuw componistentrio is geboren: Jack Veerman, Jan Keizer en Jan Tuijp alias De Drie J’s.
‘La Primavera’ is de eerste single van de nog te verschijnen nieuwe CD ‘Endless Dreams’. Het is een Italiaanstalig nummer, waarbij de band hulp heeft gekregen van Ton Doodeman, een kapelaan in Volendam en een goede kennis van de band. De in augustus uitgebrachte single haalt de 17e plaats in de Top 40. Tijdens de tv-première van de single ontvangt BZN de Firato Award, een door het Nederlands publiek toegekende prijs als beste Nederlandse groep.
In oktober verschijnt het album ‘Endless Dreams’ met de laatste twee nummers van Thomas Tol: ‘La Différence’ en ‘Hear me calling’. De tien andere nummers zijn van het nieuwe componistentrio. Het album wordt onder andere ook in Zuid-Afrika op de markt gebracht. In de afgelopen jaren is de muziek van de groep daar steeds populairder geworden. Zo is een aantal maanden eerder een album met nummers uit 1986 en 1987 in Zuid-Afrika uitgebracht en de verkoopcijfers daarvan waren erg goed.
Op 3 oktober vertrekt de band met een heel gevolg naar Maleisië om de jaarlijkse special op te nemen. Tijdens hun verblijf voor deze opnamen beleeft de groep spannende avonturen. Vooral de angstige aankomst op het onbewoonde eiland Perhentian zal de groep nooit vergeten. Omdat er geen aanlegsteiger was, moest de hele groep overstappen op een wankel vlot en zelfs de laatste vijftig meter wadend door het woeste water naar de kant zien te komen. Geluidsapparatuur werd hierbij door de hoge golven onbruikbaar. De band verbleef drie dagen op dit eiland om het lied ‘Sailing in the moon’ op te nemen. Verder werden er opnamen gemaakt in Kuala Lumpur, Penang en Malakka. Voor de special werden zes nummers verfilmd: ‘Wheels on Fire’, ‘Weekend Love’, ‘Salin’ in the Moonlight’, ‘A Matter of a wonder’, ‘A Young girl’s Dream’ en ‘La Primavera’. Op 15 oktober landt de hele crew weer op Schiphol.
'Weer een gouden en platina plaat erbij!'
Een dag later staat de band al weer op de planken in Groningen. De Endless Dream-tour beleeft een fantastische start, want als BZN na de pauze met ‘Blue Eyes’ aan de tweede set wil beginnen, wordt de band onderbroken voor een aangename mededeling. Terwijl de band in Maleisië verbleef, waren in Nederland al meer dan 100.000 exemplaren van Endless Dream over de toonbank gegaan. Goed voor een gouden en platina plaat die ter plekke aan de band wordt overhandigd.
Minder aangenaam verrast is de band met de nieuwe single van hun vroegere zangeres Anny Schilder. Het nummer ‘Adieu Cheri’ lijkt verdacht veel op het BZN-nummer ‘La France’. De hele affaire, waar de gehele Nederlandse media zich mee bemoeit, loopt uiteindelijk met een sisser af.
De single ‘Wheels on fire’, de derde single van het album ‘Endless Dream’, behaalt in november een bescheiden plaats in de Top 40. De angst die Carola uitte bij het vertrek van Thomas Tol om haar baan te verliezen, blijkt ongegrond. Het jaar 1988 kan ondanks alles als een succesvol jaar worden bestempeld: drie singles in de hitlijsten, een gouden en platina plaat en een uiterst succesvolle concerttournee. Bovendien gaat het steeds beter met de gezondheid van Carola en zijn aan het eind van het jaar al weer drie nummers opgenomen voor het album ‘Crystal Gazer’ dat voor het najaar van 1989 gepland staat.
In Zuid-Afrika verschijnt aan het eind van het jaar het album ‘Christmas With BZN’. Dit album, dat in Nederland in 1985 op de markt kwam, bevat een extra nummer ten opzichte van de Nederlandse release: ‘Little Drummer Boy’. Het nummer is in Nederland op het eerste kerstalbum ‘We wish you a merry Christmas’ uit 1981 terug te vinden. Voor de Zuid-Afrikaanse markt hebben Carola en Jan Keizer het nummer opnieuw ingezongen - de versie uit 1981 is immers door Jan en Annie Schilder ingezongen. Hiermee is de zeldzame situatie gecreëerd dat een nummer wel in het buitenland is uitgebracht, maar niet in het thuisland van de band.
'El Cordobes' als mini-act met Jan Keizer als stierenvechter.
Dick Plat componeert het in het voorjaar van 1989 uitgebrachte nummer ‘El Cordobes’. Het lied gaat over de Spaanse stierenvechter Manuel Benitez, beter bekend als El Cordobes. Men zegt dat BZN het stierenvechten hiermee promoot. Programmamaker en ex-cabaretier maar vooral dierenvriend Ivo de Wijs is woedend op BZN. Maar niets is minder waar! De band heeft nooit de intentie gehad reclame voor het stierenvechten te maken en had om die reden ook geen negatieve reacties verwacht. De bijbehorende videoclip wordt hierdoor maar één keer vertoond in het programma Tineke. Toch behaalt het nummer een dertiende plaats in de Top 40. Uiteraard valt de keuze op Spanje om de jaarlijkse tv-special op te nemen. Vanwege alle ontstane commoties wordt het nummer ‘El Cordobes’ bewust zonder stier verfilmd.
In de studio werkt de band zowel aan het nieuwe album ‘Crystal Gazer’ als aan een nieuw kerstalbum ‘Bells of Christmas’. In Zuid-Afrika verschijnt het album ‘Twilight’ met twaalf nummers uit de periode 1980 tot 1987.
Eind augustus wordt de single ‘If I had a Chance’ op single uitgebracht. Doordat door een foutje bij het persen kant A en B verwisseld zijn, wordt op de radio regelmatig het nummer ‘Sailor’s Delight’ gedraaid. Desondanks haalt de single een twaalfde plaats in de Top 40.
Op 18 september vertrekt BZN met een complete camera- en geluidsploeg naar Madrid om de televisie-special voor Crystal Gazer op te nemen. De special wordt opgenomen in toeristische trekpleisters als Cordoba, Granada, Toledo, Chrinchon en de Sierra Nevada. Op deze locaties zijn de zeven nummers ‘Crystal gazer, ‘El Cordobes’, ‘Aloha hé’, ‘She’s a Queen’, ‘My heart yearns over you’, ‘If I had only a chance’ en ‘Bandolero’ verfilmd. Leuk detail is dat BZN wederom het Alhambra in Granada bezoekt. In 1977 werd hier de hoesfoto voor het album ‘Making A Name’ gemaakt. Een Spaanse waarzegster voorspelt Carola een gelukkige toekomst. De special wordt wederom bij de NCRV uitgezonden en behaalt hier wederom een hoge kijkdichtheid én hoge kijkwaarderingscijfers.
Begin oktober wordt het album ‘Crystal Gazer’ uitgebracht. De eerste persing van de CD is voorzien van een speciale picture disc. Bovendien staat op de CD één nummer meer dan op de LP en MC. Dit is ‘My Everlasting Love’ en was ook al terug te vinden op de B-kant van de single ‘El Cordobes’. De ‘Crystal Gazer’-tour start half oktober, waarbij dit jaar maar liefst twee optredens in Ahoy' te Rotterdam gepland staan.
Laatste kerstalbum
Voor het derde kerstalbum ‘Bells of Christmas’ wordt begin december een kerstspecial voltooid. Op 8 december wordt deze afgesloten met een opnamesessie waarbij publiek aanwezig is.
Voor het eerst in de geschiedenis van de band is er een geheel Nederlandstalig nummer - waarvan zowel de tekst als muziek door Dick Plat zijn geschreven - op het album te vinden: Iedereen Heeft Zo Z'n Dromen. Daarnaast is het opvallend dat voor het eerst sinds de band bij platenmaatschappij Phonogram onder contract staat een afwijkend BZN-logo op de hoes gebruikt is. In de media laat de band weten dat dit album voornamelijk door vraag van de fans gerealiseerd is, maar dat het zeer zeker het laatste kerstalbum zal zijn, omdat ze anders bang is dat ze onmiddellijk heilig verklaard zal worden.
Het blijkt inderdaad dat het publiek drie kerstalbums van BZN meer dan genoeg vindt. ‘Bells Of Christmas’ wordt het eerste album sinds 1977 dat niet de platina status behaalt. Een gouden plaat wordt echter wel, tezamen met goud en platina voor ‘Crystal Gazer’, aan de band overhandigd.
Het blijkt inderdaad dat het publiek drie kerstalbums van BZN meer dan genoeg vindt. ‘Bells Of Christmas’ wordt het eerste album sinds 1977 dat niet de platina status behaalt. Een gouden plaat wordt echter wel, tezamen met goud en platina voor ‘Crystal Gazer’, aan de band overhandigd.
Zuid-Afrikaans succes
De band zal het bezoek aan Zuid-Afrika combineren met het opnemen van een special voor het nieuwe album ‘Horizon’ in Kenia. Het zal daarom een lange reis worden. Eind augustus wordt daarom de verrassende single ‘Yeppa’ uitgebracht. BZN heeft voor dit nummer een Franse tekst op een al bestaande oude Duitse Schlagermelodie gemaakt.
Op 16 september vertrekken de bandleden, het management en hele technische crew naar Kenia. Na enig oponthoud op het vliegveld van Mombassa - de filmapparatuur mag niet zondermeer het land in - kan in de middag van 18 september worden begonnen met het filmen. De nummers ‘C’est la Vie’, ‘Help me’, ‘Tonight’, ‘Yeppa’, ‘Cambodian Girl’, ‘Mi Corazon’ en het schitterende nummer over olifanten ‘Over the Hills’ worden hier opgenomen en later uitgezonden bij de NCRV. In deze uitzending is de band op safari in diverse natuurreservaten te zien, maakt een tocht in een luchtballon, overnacht in echte lodges en tentenkampen en brengt een bezoek aan een Masai-dorp.
Op 16 september vertrekken de bandleden, het management en hele technische crew naar Kenia. Na enig oponthoud op het vliegveld van Mombassa - de filmapparatuur mag niet zondermeer het land in - kan in de middag van 18 september worden begonnen met het filmen. De nummers ‘C’est la Vie’, ‘Help me’, ‘Tonight’, ‘Yeppa’, ‘Cambodian Girl’, ‘Mi Corazon’ en het schitterende nummer over olifanten ‘Over the Hills’ worden hier opgenomen en later uitgezonden bij de NCRV. In deze uitzending is de band op safari in diverse natuurreservaten te zien, maakt een tocht in een luchtballon, overnacht in echte lodges en tentenkampen en brengt een bezoek aan een Masai-dorp.
'Over the Hills gaat over Afrikaanse olifanten'.
Na het opnemen van de tv-special vliegt de crew vanuit Nairobi (Kenia) terug naar huis en BZN verder door naar Johannesburg, Zuid-Afrika. Op het Jan Smuts Airport verwelkomen, naar schatting, vijftigduizend fans de band. Een camerateam van de Zuid-Afrikaanse TV maakt opnamen voor het journaal en een heuse persconferentie wordt belegd. De volgende dagen worden een aaneenschakeling van tv-opnamen, radio- en kranteninterviews, ontmoetingen met fans en veel reizen. Hier tussendoor wordt ook nog een special van 30 minuten opgenomen voor de Zuid-Afrikaanse TV. Voor deze special wordt een aantal clips op verschillende lokaties en kledij opgenomen, zoals bijvoorbeeld in een zulukraal, in safarikleding, in een historische goudmijn (Gold Reef City) en in mijnwerkerskleding. Na een dikke week vertrekt de band op 6 oktober naar Nederland. Via een overstap in Nairobi en Mombassa komt BZN op maandagavond 8 oktober weer op Schiphol aan.
Tijdens de reis van BZN is het album ‘Horizon’ uitgebracht en kan de groep na terugkomst bijna direct beginnen aan de nieuwe ‘Horizon’-tour, die op 13 oktober in Groningen van start gaat. De derde single ‘Over The Hills’ van ‘Horizon’, die eind oktober 1990 uitkomt, bereikt een bescheiden plaats 30ste plaats in de Top 40. Een gedeelte van de opbrengst van deze singleverkoop wordt door de groep aan de David Sheldrick Foundation in Nairobi (Kenia) gedoneerd. Deze stichting verzorgt olifantenweesjes die slachtoffer zijn geworden van moord op hun ouders.
Tijdens de reis van BZN is het album ‘Horizon’ uitgebracht en kan de groep na terugkomst bijna direct beginnen aan de nieuwe ‘Horizon’-tour, die op 13 oktober in Groningen van start gaat. De derde single ‘Over The Hills’ van ‘Horizon’, die eind oktober 1990 uitkomt, bereikt een bescheiden plaats 30ste plaats in de Top 40. Een gedeelte van de opbrengst van deze singleverkoop wordt door de groep aan de David Sheldrick Foundation in Nairobi (Kenia) gedoneerd. Deze stichting verzorgt olifantenweesjes die slachtoffer zijn geworden van moord op hun ouders.
PERIODE 1991 - 1996
Het nieuwe schrijverstrio Jack Veerman, Jan Keizer en Jan Tuijp, alias De Drie J’s, zorgen dat het succes van de band gecontinueerd wordt. Ieder jaar wordt een nieuw album afgeleverd, dat zonder uitzondering de gouden en platina status bereikt. Hun 25-jarig jubileum mag daarom niet ongemerkt voorbij gaan. Ondanks de problemen in Zuid-Afrika neemt de band een gewaagd besluit en vertrekt naar het Afrikaanse werelddeel voor een concerttour. Carola krijgt twee kinderen en stelt direct iedereen gerust: ze blijft zingen bij BZN! Een kostbare droomwens gaat voor BZN in vervulling.
25-jarig jubileum
In 1991 viert de band haar 25-jarig jubileum. Het feest ter ere van hun 20-jarig bestaan in 1986 was een groot succes. Natuurlijk wil BZN ook dit jubileum erg bijzonder maken voor haar fans. Op het album ‘Horizon’ wordt dan alvast met het nummer ‘The Game called Rock ‘n’ Roll’ vooruitgekeken naar het bereiken van deze mijlpaal. "You've been part of me, each night and day, twenty five years hand in hand." Aanvankelijk wordt dit nummer niet tijdens de Horizon-tour gespeeld. Na een korte vakantie begin januari 1991, gaat de tour echter verder met een iets gewijzigde setlist. ‘The Game Called Rock And Roll’ wordt gespeeld en een medley van nummers die in de beginjaren van de band populair waren is aan de tour toegevoegd. Een speciale jubileumsingle wordt voorbereid en voor 21 september staat - evenals in 1986 - een groots openlucht concert gepland in hartje Volendam. Maar 1991 brengt meer dan het 25-jarig jubileum.
Door het succes van het bezoek aan Zuid-Afrika in 1990 en de opheffing van de culturele boycot, besluit BZN om wederom naar Zuid-Afrika te gaan voor een concerttour. Half juni wordt in Zuid-Afrika ter promotie van de tournee het album ‘BZN In Concert’ op de markt gebracht. In korte tijd wordt dit album daar goud. Van 24 juni tot en met 10 juli 1991 doorkruist de band het land om een gigantische concertreeks af te werken. Elk concert is uitverkocht en het publiek is fantastisch. Meer dan 60.000 mensen wonen de concerten bij.
Ondanks het lanceren van de single ‘Help me’, een album met nummers van de afgelopen vier jaar en diverse optredens op de Duitse televisie in augustus wil een Duits avontuur voor BZN niet van de grond komen. In Nederland verschijnt eind augustus de speciaal uitgevoerde single ‘It Happened 25 Years Ago’. Het is een medley van rock & roll nummers uit de jaren vijftig en zestig. Bovendien is ‘Mon Amour’ in de medley opgenomen. Deze jubileumsingle doet het erg goed in de hitlijsten en bereikt uiteindelijk de achtste positie in de Top 40. Na vier jaar is BZN weer terug in de top 10.
Op 23 augustus - precies vijf jaar na het eerste openlucht concert in Volendam ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan - treedt Carola Smit in het huwelijk met de tien jaar oudere Herman Sier. Vanuit heel het land komen enkele honderden fans naar Volendam om te zien hoe Carola "ja" zegt tegen de man van haar dromen. Na de huwelijksvoltrekking op het stadhuis van Edam volgde de kerkelijke inzegening tijdens een indrukwekkende dienst in de Sint Vincentiuskerk in Volendam. Helaas is er geen tijd voor een huwelijksreis. Er is namelijk een feestje dat gevierd moet worden: het zilveren jubileum van BZN.
Op 23 augustus - precies vijf jaar na het eerste openlucht concert in Volendam ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan - treedt Carola Smit in het huwelijk met de tien jaar oudere Herman Sier. Vanuit heel het land komen enkele honderden fans naar Volendam om te zien hoe Carola "ja" zegt tegen de man van haar dromen. Na de huwelijksvoltrekking op het stadhuis van Edam volgde de kerkelijke inzegening tijdens een indrukwekkende dienst in de Sint Vincentiuskerk in Volendam. Helaas is er geen tijd voor een huwelijksreis. Er is namelijk een feestje dat gevierd moet worden: het zilveren jubileum van BZN.
Huwelijk Carola en Herman.
Na een tournee door Zuid-Afrika verschijnt op 20 september het jubileumalbum ‘Congratulations’, waarmee BZN haar vijfentwintigjarig bestaan viert. Op dezelfde dag geeft de band op het Europaplein te Volendam een gratis toegankelijk concert voor meer dan 45.000 fans, waarvan de tweede helft live op de radio wordt uitgezonden. In alle NOS-journaals wordt aandacht aan het zilveren jubileum geschonken en diverse buitenlandse Tv-ploegen zijn aanwezig. Bovendien was de dag al goed begonnen met een door de platenmaatschappij aangeboden champagneontbijt en een dubbele pagina aan felicitaties in het grootste ochtendblad van Nederland.
Het jubileumalbum verschijnt in een speciale verzamelbox bestaande uit de CD ‘Congratulations’ met hierop elf nummers, de single ‘It Happened 25 Years Ago’ waar het nummer in de extra lange versie te horen is en een boekje over het succes van de band. Zes nummers van het album worden voor de tv-special in en rond Volendam opgenomen. Speciaal voor het nummer ‘It Happened 25 Years Ago’ stappen de bandleden achterop een Harley Davidson en rijdt er voor het nummer ‘Poor Old Joe’ een historische trein. Hiernaast wordt er ook nog een special gewijd aan het jubileumconcert.
Zwangerschapsverlof
De zwangerschap van Carola, die begin 1992 bekend gemaakt wordt, geeft de band een rustperiode van zes maanden. Tijdens een vijfdaagse trip van BZN en hun partners door Italië, een cadeautje van de platenmaatschappij Phonogram ter gelegenheid van het vorig jaar gevierde zilveren jubileum, vertelt Carola haar collega’s het grote nieuws. In een bar van een hotel in het Italiaanse stadje Sarento meldt ze dat ze haar eerste kindje in november verwacht. Ze vertelt er direct bij dat ze blijft werken als de baby er is. Niemand hoeft zich zorgen te maken over de toekomst van BZN. Iedereen is blij voor haar en Herman.
Toch wordt er in 1992, in juli, nog een special voor tv opgenomen. Omdat het niet verstandig is voor de zwangere Carola om te vliegen, wordt gekozen voor een 11-daagse reis per luxe touringcar. Voor het nieuwe album ‘Rhymth of my Heart’ vertrekt de hele groep naar het begin van de rivier de Rijn in Zwitserland. De reis langs de Rijn voert hun verder door Frankrijk en Duitsland. Voor de special klimmen de bandleden, inclusief Carola, in een rubberen boot om te gaan raften. De wildwaterrit verloopt zonder problemen. In 11 dagen worden de nummers ‘Hilee Hilay’, ‘Ché Sara, The one for you, Rhythm of my Heart, Gimme gimme happiness en Au revoir auf wiedersehen opgenomen. Het lied Rhythm of my Heart gaat over het nog ongeboren kindje van Carola.
Na deze reis staan er nog drie concerten op het programma voordat Carola met zwangerschapsverlof mag. Het concert op 24 juli in Nijmegen kan niet doorgaan omdat Dirk van der Horst een ongelukkige val in zijn badkamer heeft gemaakt. Jan Buys, in die tijd echtgenoot van Marietje Kwakman, vervangt Dirk bij het volgende concert. Tijdens het laatste concert voor de lange rustperiode staat Dirk, ondanks veel pijn, weer op het podium in De Veenhoop, nabij Drachten (Friesland).
Op de Duitse markt verschijnt de Duitse versie van Mumbo Jumbo de single Lass Die Sterne Wo Sie Stehn. Op de CD-single zijn nog twee andere Duitstalige nummers te vinden: Wo Bist Du Heut Nacht en Mein Herz Ist Nicht Mehr Frei. Ook deze nummers zijn al eerder door BZN met een Engelse tekst opgenomen. De Duitse teksten zijn van de hand van Christoph Busse. Hij heeft de nummers ook geproduceerd. Ook deze poging om in Duitsland een grote doorbraak te forceren loopt spaak.
In augustus verschijnt de single Che Sarà van het album Rhythm of my Heart op de markt. Mede doordat het nummer geregeld op tv te horen is, bereikt de single een tiende plaats in de Top 40. Op de CD-single is een instrumentale versie van Che Sarà terug te vinden, die op de vinyl versie van de single ontbreekt. Met deze single neemt BZN definitief afscheid van het vinyl tijdperk. De CD en de CD-single hebben de LP en de oude vertrouwde vinyl single verdrongen.
Na deze reis staan er nog drie concerten op het programma voordat Carola met zwangerschapsverlof mag. Het concert op 24 juli in Nijmegen kan niet doorgaan omdat Dirk van der Horst een ongelukkige val in zijn badkamer heeft gemaakt. Jan Buys, in die tijd echtgenoot van Marietje Kwakman, vervangt Dirk bij het volgende concert. Tijdens het laatste concert voor de lange rustperiode staat Dirk, ondanks veel pijn, weer op het podium in De Veenhoop, nabij Drachten (Friesland).
Op de Duitse markt verschijnt de Duitse versie van Mumbo Jumbo de single Lass Die Sterne Wo Sie Stehn. Op de CD-single zijn nog twee andere Duitstalige nummers te vinden: Wo Bist Du Heut Nacht en Mein Herz Ist Nicht Mehr Frei. Ook deze nummers zijn al eerder door BZN met een Engelse tekst opgenomen. De Duitse teksten zijn van de hand van Christoph Busse. Hij heeft de nummers ook geproduceerd. Ook deze poging om in Duitsland een grote doorbraak te forceren loopt spaak.
In augustus verschijnt de single Che Sarà van het album Rhythm of my Heart op de markt. Mede doordat het nummer geregeld op tv te horen is, bereikt de single een tiende plaats in de Top 40. Op de CD-single is een instrumentale versie van Che Sarà terug te vinden, die op de vinyl versie van de single ontbreekt. Met deze single neemt BZN definitief afscheid van het vinyl tijdperk. De CD en de CD-single hebben de LP en de oude vertrouwde vinyl single verdrongen.
In september ligt het album Rhythm of my Heart in de winkels. Zonder iemand te verbazen wordt het album wederom goud en platina. Ondanks dat de band vanwege de zwangerschap van Carola rust houdt, zijn er in de maanden september en oktober nog enkele tv-optredens gepland. Eén vindt plaats tijdens de Veronica Strandrace op het strand van Scheveningen (Den Haag). Hier zingt BZN de single Che Sara voor de promotie van haar album.
Op 25 november 1992 bevalt Carola van een kerngezonde zoon die zij en Herman Cornel noemen. Heel Nederland deelt mee in hun vreugde. Een foto van een gelukkige Carola en haar pasgeboren zoon staat op de voorpagina van bijna elk landelijk dagblad.
Start concerttour
In januari 1993 eindigt het zwangerschapsverlof van Carola. De band start op 5 februari 1993 met de concerttour Rhythm of my Heart in Groningen. Voor de komende maanden staan er weer vele concerten op de agenda. In maart komt een nieuwe single uit: My Number One, een maand later gevolgd door het verzamelalbum Gold. Het album Gold bevat 18 nummers uit de periode 1987 - 1993. Amore uit 1987 is voor dit album opnieuw opgenomen.
Ter promotie van My Number One verschijnt de band in diverse TV-programma's en maar liefst twee speciale programma's rondom de band worden uitgezonden. In De Gouden Jaren blikt de band terug op vijf jaar specials. Zo zijn o.a. opnieuw te zien: Over the Hills (Kenia), She’s a Queen (Spanje), Wheels on fire (Maleisië) en Au revoir, auf wiedersehen (Duitsland). In dit programma zijn ook privé-opnamen te zien van Jan Tuijp. Enkele weken later volgt Vocaal Centraal. Dit - door BZN zelf gepresenteerde - programma is bijzonder te noemen. Naast hun grootste hits van de voorgaande jaren, is ook een speciale Star Sisters-act te zien. Gekleed in legeruniformen zingen Jan en Carola hun versie van de grote hit van Stars On 45 uit 1983. Verder zijn er een aantal gast-optredens. Maribelle, de eerste zangeres van BZN, zingt met Jan Keizer een stukje van Mon Amour en het Volendamse duo T-Rose zingt het BZN-nummer Gimme Gimme Happiness.
Ter promotie van My Number One verschijnt de band in diverse TV-programma's en maar liefst twee speciale programma's rondom de band worden uitgezonden. In De Gouden Jaren blikt de band terug op vijf jaar specials. Zo zijn o.a. opnieuw te zien: Over the Hills (Kenia), She’s a Queen (Spanje), Wheels on fire (Maleisië) en Au revoir, auf wiedersehen (Duitsland). In dit programma zijn ook privé-opnamen te zien van Jan Tuijp. Enkele weken later volgt Vocaal Centraal. Dit - door BZN zelf gepresenteerde - programma is bijzonder te noemen. Naast hun grootste hits van de voorgaande jaren, is ook een speciale Star Sisters-act te zien. Gekleed in legeruniformen zingen Jan en Carola hun versie van de grote hit van Stars On 45 uit 1983. Verder zijn er een aantal gast-optredens. Maribelle, de eerste zangeres van BZN, zingt met Jan Keizer een stukje van Mon Amour en het Volendamse duo T-Rose zingt het BZN-nummer Gimme Gimme Happiness.
Bedreigingen
Naast al het succes en de leuke dingen die de band meemaakt, zijn er ook een paar zeer vervelende en nare gebeurtenissen. Voor het concert in het Overijsselse Borne heeft manager Dick de Boer een dreigbrief ontvangen. De anonieme schrijver van de brief eist dat de band het lied This is my Life tijdens dit concert ten gehore moet brengen. Het is de derde keer dat de band serieus bedreigt wordt. De band gaat niet in op de eis van de schrijver, maar zorgt wel voor een leger aan veiligheidsmensen om een eventuele aanslag te voorkomen. Het concert verloopt tot opluchting van iedereen zonder incidenten.
Maleis
Jan en Carola hebben al in vele talen hun liedjes gezongen. In augustus wordt in Nederland de single Desanya uitgebracht. Dit nummer is in het Maleis gezongen en hierdoor erg bijzonder. In de Vijf Uur Show is het nummer met ondertiteling op tv te horen. In september verschijnt het album Sweet Dreams. Op dit album is ook een instrumentale versie van het nummer Desanya te horen. Net als Gold bereikt ook Sweet Dreams weer de eerste plaats in de album-hitlijsten.
Bistro Zonder Naam
In de zomermaanden opent Bistro Zonder Naam haar deuren. Het restaurantje is gevestigd in Krommenie en wordt gerund door BZN-gitarist Dirk van der Horst en zijn vrouw Alice. Op de menukaart zijn de successen van de band veranderd in culinaire hits. Zo kun je er een Biefstuk Sweet Dreams bestellen of een broodje My Number One. De officiële opening wordt verricht door collega Carola Smit. Een jaar later besluiten Dirk en Alice te stoppen. Ze zouden door alle werkzaamheden te weinig tijd voor elkaar over houden.
In de zomermaanden opent Bistro Zonder Naam haar deuren. Het restaurantje is gevestigd in Krommenie en wordt gerund door BZN-gitarist Dirk van der Horst en zijn vrouw Alice. Op de menukaart zijn de successen van de band veranderd in culinaire hits. Zo kun je er een Biefstuk Sweet Dreams bestellen of een broodje My Number One. De officiële opening wordt verricht door collega Carola Smit. Een jaar later besluiten Dirk en Alice te stoppen. Ze zouden door alle werkzaamheden te weinig tijd voor elkaar over houden.
Opnieuw naar Zuid-Afrika
Op 24 september vertrekt de band naar Zuid-Afrika om daar zes concerten te geven. Drie van deze concerten worden gefilmd voor de TV-special. Ook de nummers Kiss and make me Glow, de latere single Quire me mucho, de eerdere single Desanya, My sweet dream, Nights in Argentina, het vrolijke Yeppa en Bienvenue zijn tijdens deze special te horen. Bovendien worden er radio-opnamen gemaakt. Naast een special op TV, zal er namelijk ook een programma van een uur op Radio 2 worden uitgezonden. Tot 7 oktober reist BZN kriskras door Zuid-Afrika en Namibië en speelt voor enkele uitverkochte zalen. Tussen de bedrijven door worden er nog opnamen gemaakt om de TV-special te completeren. Bovendien worden er weer veel interviews en persconferenties gegeven. Het optreden in combinatie met het maken van een special is nieuw voor BZN en daarom dan ook een bijzondere ervaring. Dick Plat beleeft bovendien de unieke ervaring dat hij voor het eerst in zijn leven echt ziek wordt, terwijl Jan en Carola het behoorlijk zwaar hebben door de droge lucht. Dit neemt niet weg dat alle concerten gewoon door kunnen gaan. In de vroege ochtend van 8 oktober zet de band - moe maar voldaan - weer voet op Nederlandse bodem.
De special in Zuid-Afrika wordt op 26 november bij de TROS uitgezonden. Na veertien jaren breekt de band met de NCRV. De TROS zegt de band toe zeker eenmaal per jaar een special van de band uit te zenden.
Op 24 september vertrekt de band naar Zuid-Afrika om daar zes concerten te geven. Drie van deze concerten worden gefilmd voor de TV-special. Ook de nummers Kiss and make me Glow, de latere single Quire me mucho, de eerdere single Desanya, My sweet dream, Nights in Argentina, het vrolijke Yeppa en Bienvenue zijn tijdens deze special te horen. Bovendien worden er radio-opnamen gemaakt. Naast een special op TV, zal er namelijk ook een programma van een uur op Radio 2 worden uitgezonden. Tot 7 oktober reist BZN kriskras door Zuid-Afrika en Namibië en speelt voor enkele uitverkochte zalen. Tussen de bedrijven door worden er nog opnamen gemaakt om de TV-special te completeren. Bovendien worden er weer veel interviews en persconferenties gegeven. Het optreden in combinatie met het maken van een special is nieuw voor BZN en daarom dan ook een bijzondere ervaring. Dick Plat beleeft bovendien de unieke ervaring dat hij voor het eerst in zijn leven echt ziek wordt, terwijl Jan en Carola het behoorlijk zwaar hebben door de droge lucht. Dit neemt niet weg dat alle concerten gewoon door kunnen gaan. In de vroege ochtend van 8 oktober zet de band - moe maar voldaan - weer voet op Nederlandse bodem.
De special in Zuid-Afrika wordt op 26 november bij de TROS uitgezonden. Na veertien jaren breekt de band met de NCRV. De TROS zegt de band toe zeker eenmaal per jaar een special van de band uit te zenden.
Derde single van 'Sweet Dreams'.
In februari 1994 wordt een derde single van het album Sweet Dreams gehaald. Quiereme Mucho (Mi Amor) haalt de hitlijsten, maar blijft in de onderste regionen steken. Op de single is als tweede nummer een cover van Bette Midler te horen. The Rose, dat Carola, Dick en Jan Keizer gedurende de Sweet Dreams-tour op het podium spelen, is live opgenomen voor deze single. De maxi-single bevat nog een derde nummer. Dit is een nieuw studio-nummer: Love In My Heart.
Terwijl de tour nog loopt, is de band al weer druk met het volgende album: Serenade. Zoals ieder jaar verschijnt een nieuw album in september. Voor het nieuwe album neemt de band op 1 juni de twee nummers In Memory Of Billy Joe en The Banjo Man live met fans in de Hilversumse studio op. The Banjo Man wordt in augustus als single uitgebracht en bereikt een mooie zesde plaats in de hitlijsten. The Banjo Man blijft de enige single die van het album Serenade wordt gehaald. Toch wordt het album, net als de voorgaande albums, goud en platina.
Opname 'The Banjo Man' met enthousiast Grieks publiek.
Voor het opnemen van de tv-special reist de band af naar het zonnige Griekenland. Op de Griekse eilanden Hydra en Poros en in het snikhete Athene neemt de band in 10 dagen de nummers The Banjoman, Viva el amor, Story of the Elfen, Acropolis, Countless days en Tango op. Het spreekt voor zich dat het lied Acropolis in Athene bij de Acropolis zelf wordt opgenomen. Ook brengt de band een paar dagen op het zeilschip Andromeda door. De tv-special wordt in het najaar door de TROS uitgezonden.
Carola is voor de tweede keer zwanger.
Tweede kind Carola
De Serenade-concerttournee eindigt vanwege de tweede zwangerschap van Carola op 29 mei 1995 in Roosendaal. Carola bevalt, iets vroeger dan verwacht, op 8 juli 1995 van dochter Nienke. Carola en Herman hebben nu een jongen en een meisje.
In juni wordt een het verzamelalbum Summer Holiday uitgebracht. Op deze CD staan 18 nummers over zon, zee, strand, wijn, liefde en romantiek. Een echte CD voor de zomer dus! Van dit album worden slechts 50.000 exemplaren in omloop gebracht. Het album zal in de toekomst dus zeker een collector's item worden.
Live CD
De volgende CD wordt een live-cd met daarop 12 nummers. De nummers worden live met fans in een discotheek in Volendam opgenomen en het album krijgt de toepasselijke naam ‘Round the Fire’. Voorafgaand aan het album wordt Santo Domingo op single uitgebracht. Vanzelfsprekend wordt het album goud en platina.
Voor de special van dit album kiest de band dit jaar voor Volendam. Lekker makkelijk en dichtbij huis! Zes nummers worden opgenomen: The Music will never stop, Santo Domingo, I can still remember, I love you so, Une belle ballade en natuurlijk mag Good old Volendam niet ontbreken.
30 jaar BZN
In 1996 bestaat de band 30 jaar. De bandleden hebben in die jaren beslist niet stilgezeten. Sinds 1977 (Making a Name) heeft de band ieder jaar een album met nieuwe liedjes afgeleverd en werd er een nieuwe tournee langs de theaters gestart. Inmiddels zijn er 30 albums uitgebracht, waaronder het allereerste album The Bastard, vier verzamelalbums, drie kerstplaten en een live-registratie BZN Live – 20 jaar.
Tijdens de tournees werden de liedjes van het laatste album ten gehore gebracht. Ook kwamen er een aantal bekende covers voorbij. Al deze covers - met uitzondering van Cry To Me, Desperado, Eve Of The War en The Rose - zijn nog nooit op een album uitgebracht. Naast deze liedjes werden sinds 1984 door Jan Keizer en meestal met hulp van Carola diverse typetjes op de bühne gebracht. Zo kwamen Meat Loaf, Berdien Stenberg, Berta Deutekom, een Rus, Star Sisters, The Supremes, ABBA, Blues Brothers, Pa & Ma Varotti, Nan Mouscouri en Demis Roussos gedurende deze jaren langs. Ook in de komende jaren verzint Jan Keizer weer nieuwe typetjes.
Tijdens de tournees werden de liedjes van het laatste album ten gehore gebracht. Ook kwamen er een aantal bekende covers voorbij. Al deze covers - met uitzondering van Cry To Me, Desperado, Eve Of The War en The Rose - zijn nog nooit op een album uitgebracht. Naast deze liedjes werden sinds 1984 door Jan Keizer en meestal met hulp van Carola diverse typetjes op de bühne gebracht. Zo kwamen Meat Loaf, Berdien Stenberg, Berta Deutekom, een Rus, Star Sisters, The Supremes, ABBA, Blues Brothers, Pa & Ma Varotti, Nan Mouscouri en Demis Roussos gedurende deze jaren langs. Ook in de komende jaren verzint Jan Keizer weer nieuwe typetjes.
De dolkomische act 'Ma (Carola) en Pa (Jan) Varotti.
Na 30 jaar albums en hits produceren, besluit de band in 1996 dat een droom in vervulling moet gaan: optreden met een groots orkest. Deze droom resulteert in een album dat de titel 'A Symphonic Night' draagt.Bron: BZN-Online, Wikipedia
Deze pagina zal nog verder aangevuld gaan worden. Dit zal binnen niet al te lange tijd gebeuren.
Op de pagina 'BZN - The Final Tour', kunt u meer lezen over BZN.
Excuses voor het ongemak.
Beste groeten,
Mark
Webmaster, BZN-Vrienden