BZN - The Final Tour 

 

De aanloop naar The Final Tour vindt zijn oorsprong begin 2006. Op 15 februari van dat jaar kwam BZN 's middags bij elkaar in Hotel Spaander in Volendam om een persconferentie te geven.

Even eerder die middag, lekte dit nieuws al uit bij een selecte groep BZN-fans, die elkaar belde om door te geven dat BZN waarschijnlijk vanmiddag een mededeling zou gaan doen en dat we allemaal naar het NOS 20.00 journaal moesten kijken die avond. Men wist toen natuurlijk nog niet zeker wat de boodschap zou zijn, maar we konden natuurlijk wel nagaan waarover het zou gaan. Er werd door sommigen al een vermoeden uitgesproken: 'Dan zouden ze wel eens kunnen gaan stoppen.'

Ondertussen was er ook contact tussen de webmaster van BZN Online en Dick de Boer (BZN's manager). Er zou om 15.00 uur die middag een bericht op de website moeten komen. Echter de rond 14.30 verscheen er al een bericht op teletekst over BZN. Dat maakte dat er een ware run van mensen ontstond die allemaal tegelijkertijd de website www.bzn-online.com bezochten. De webmaster kon eindelijk rond 15.15 het bericht op de website zetten. En toen ging de website plat.

Er werd razend snel een tijdelijke webpagina gemaakt om het nieuws over BZN toch te brengen.

In Hotel Spaander verzamelde de pers zich en ook de bandleden van BZN waren al gearriveerd. De leden waren zichtbaar gespannen. Want zij wisten ook dat het nieuws wat zij zouden gaan brengen veel emoties zouden losmaken bij de vele trouwe fans.

Die avond om 20.00 uur werd er aandacht besteed aan het stoppen van de groep in het NOS Journaal en om 19.30 ook bij het RTL Nieuws. BZN gaat stoppen. Velen wisten dat als je 40 jaar bestaat als popgroep, dat het dan niet zo lang meer zou duren dat BZN zou stoppen. Toch kwam dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel binnen.

 


15 februari 2006 - BZN tijdens haar persconferantie

 

 

Jan Tuijp nam het woord en deelde het volgende mee:

'40 jaar BZN is eigenlijk te vergelijken met een lange achtbaanrit, met veel hoogtepunten en ook helaas met enkele dieptepunten. En die achtbaan die komt nu tot stilstand.

Onze zanger Jan Keizer, naast mij, heeft ons een tijd geleden gemeld dat hij het na 40 jaar welletjes vindt, en wil stoppen met BZN.

Wij hebben daarop, in gezamenlijk overleg bepaald dat onze volgende tour, de laatste tour zal zijn. The Final Tour.'

 

Jan Keizer vervolgde:

'Na 40 jaar hebben we een hoogtepunt bereikt, en dat zou ik graag op die manier zo willen afsluiten.'

 

De band was zichtbaar aangeslagen. Het is ook niet niks om na 40 jaar te vertellen aan iedereen, maar vooral aan je fans, dat je er mee gaat stoppen.

 


 

 

Ook aan de BZN Fanclub komt een eind

In de juni-uitgave van fanblad 'Mon Amour', nr 81, werd voor het eerst gemeld dat ook de fanclub er mee zou gaan stoppen. Hiermee kwam er ook een eind aan de altijd leuke en mooie fanclub bladen die wij als fans al die jaren hebben ontvangen. Het eerste blad verscheen in augustus 1978.

Wat best bijzonder is, is dat de redactie van de 'Mon Amour' uit BZN fans bestond. Jarenlang hebben zij een bijdrage geleverd aan de altijd weer leuke vulling van het blad door hun verhalen.

Het geheel werd aangestuurd door manager Dick de Boer. De fanclub van BZN was een van de grootste fanclubs van Nederland en heeft 30 jaar bestaan.

 

Aankondiging concerttour 2006-2007 – The Final Tour

BZN vond het belangrijk dat de fans die lid waren van de fanclub, hun trouwe fans die vaak al tientallen jaren de groep volgde en al hun muziek kocht, voorrang zou krijgen om kaarten te bemachtigen voor de laatste concerttournee.

In fanblad nr. 81 stond de tourdata als eerste vermeld. Men kon vanaf 13 mei 2006 vanaf 09.00 ook bellen met de Nationale Theaterkassa. Speciaal voor fans werden er extra telefoonlijnen ingezet.

De concerttour bestond uit 95 concerten in alle delen van het land.

 

Ook werd aangekondigd dat de website van BZN, BZN Online zo stoppen. De site werd opgezet in september 1997. er zou nog een oplossing gevonden moeten worden om de historische informatie voor het nageslacht te bewaren.
 


 

Aankondiging afscheidsconcerten in AHOY' Rotterdam

Na 6 juni (het concert in Haarlem) is er begonnen met de opbouw van de bühne en de geweldige lichtshow voor het afscheidsconcert op 16 juni 2007. Aanvankelijk zouden er 1 of 2 concerten plaatsvinden in AHOY'. Maar omdat de kaartverkoop een groot succes was en deze binnen notime uitverkocht waren, is er besloten om 3 shows te doen.

Van de laatste show, zijn er opnames gemaakt voor een DVD en CD. Die DVD kreeg de toepasselijke titel mee: 'Adieu BZN – The Last Concert'. Op de DVD staan als extra ook unieke beelden achter de schermen en de videoclip 'Goodbye'.

 

BZN Lanceert haar eigen parfum

Ter gelegenheid van de start van The Final Tour, heeft BZN haar eigen parfum uitgebracht.
De creatie is door Carola zelf gekozen en koste 13,95.


 3-DVD box

Er lagen plannen klaar om de BZN Top 100, die de Tros had uitgezonden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de band. Toch is men later op die plannen teruggekomen en heeft BZN besloten om dat niet te doen. Reden was omdat de DVD 'The Singles Collection' al was uitgebracht.

Maar de band had een ander nieuwtje, wat zeer interessant was voor de fans. Er is een 3-DVD box verschenen met daarop 15 TV-specials die BZN door de jaren heen heeft gemaakt in de meest exotische oorden. De box kreeg als naam mee: 'De Mooiste Muziekspecials'.
 

 


 

Docu-soap BZN

In de aanloop naar het Afscheidsconcert op 16 juni is er vanaf 17 februari 2007 gestart met het uitzenden van een Docum-soap rondom BZN.

De leden van de groep moesten hier wel even over nadenken, ze hadden immers een eerder aanbod om dit te doen, in 2004 afgeslagen. Na lang intern overleg binnen de band is besloten dit toch te doen. Natuurlijk onder bepaalde voorwaarden, omdat de leden van BZN erg gesteld zijn op hum privéleven.

Van de docusoap zijn 15 afleveringen gemaakt en loopt toe naar het laatste concert op 16 juni 2007 en kreeg de toepasselijke titel 'Adieu BZN...' mee.

Alle bandleden hebben op een leuke manier hun bijdrage geleverd en een inkijkje gegeven in hun privéleven. De soap was een groot succes en werd bekeken elke week door miljoenen mensen in Nederland. Alle afleveringen hebben wij opgenomen in de Youtube Video's.

  

3-daagse city-cruise met twee concerten aan boord van de P&O Ferries naar Lincoln, Engeland

BZN gaf eind februari als onderdeel van haar 'Final Tour', twee concerten aan boord van 's werelds grootste cruiseferry 'Pride of Rotterdam'. De concerten vonden plaats op 20 en 21 februari 2007 en maakten deel uit van een driedaagse CityCruise Lincoln, verzorgd door de P&O Ferries.

De speciale CityCruise biedt 800 fans een unieke mogelijkheid om op een bijzondere manier afscheid te nemen van 'hun' band, die in juni 2007 definitief stopt.

De driedaagse reis bestaat uit twee overnachtingen in een 2- of 4-persoons cabin, een bezoek aan de Noord-Egelse stad Lincoln, de transfers en een 2 uur durend BZN-concert heen en terugreis. De concerten vonden plaats in de dubbeldeks showlounge op de cruiseferry, die plaats bood aan 400 personen per avond. De cruise was te boeken vanaf 139 euro per persoon.

 

De concertgangers werden bovendien getrakteerd op een dagje Lincoln. Minder bekend dan het populaire York, maar even ideaal voor een dagtrip De levendige stad biedt uitstekende winkelmogelijkheden. Zo is Steep Hill de steilste winkelstraat van Groot-Brittanië. Lincoln Cathedral, Lincoln Castle en het Museum of Lincolnshire Life maken deel uit van het rijke culturele erfgoed van de stad. Ook was de stad het dcor voor de verfilmping van de bestseller de Da Vinci Code.

 Jacques Hetsen overleden

Op 4 mei 2007, slechts enkele weken voor het definitieve afscheid van BZN, kreeg de band nog een zware klap te voortduren. BZN-manager Jacques Hetsen overleed op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval in zijn woonplaats Wognum.

De fans lazen met verbijstering het bericht op de website van de groep. In het fanblad werd gesproken over Jacques, die een van de motoren was achter de Band Zonder Naam. Ruim 40 jaar regelde hij alle concerten in zijn boekingskantoor. Bovendien was hij het die samen met collega manager Dick de Boer alles regelde en letterlijk de boel bij elkaar te houden. De band, maar ook de fans waren er kapot van en hadden hem het zo gegund om het slot van BZN mee te maken. Hij was erbij tijdens het eerste uur en wat is het dan zuur dat ongeveer twee maanden voor de finale hij dit niet mocht meemaken.

Een dag later trad BZN op in Leeuwaren. Jan Tuijp nam het woord voor het concert begon en kondige aan dat Jacques was overleden, de avond daarvoor. Hij vertelde dat de band twijfelde of ze wel moesten optreden die avond in Leeuwarden. Er is toen besloten in overleg met de familie van Jacques het concert toch te geven, omdat de familie vond dat BZN moest afmaken waar ze aan begonnen waren. De mensen ging allemaal staan toen Jan Tuijp het nieuws vertelde en er werd 1 minuut stilte gehouden, om Jacques te gedenken.

  

TNT Postzegel boekje van BZN

Omdat BZN de meest populaire popgroep was in Nederland en al zoveel jaren meedraait in het wereldje van de showbizz, heeft het TNT Post bewogen om een postzegelset uit te brengen. Elke BZN-ner werd afgebeeld op een postzegel. Elk bandlid kreeg hiermee zijn eigen postzegel.

Deze unieke postzegelset werd officieel uitgereikt aan BZN op 21 mei 2007 en vanaf 8 juni was de postzegelset verkrijgbaar.

 

  Boek en kwartetspel – BZN, Tot Ziens

Gedurende het laatste jaar, hebben de leden van BZN ook gewerkt aan een uniek boek. De band tekende hier in hun mooiste, dierbaarste en grappiste herinneringen op. Het boek was een afscheid aan de fans en kreeg daarom de titel 'BZN tot Ziens' mee.

Naast dit unieke boek, kwam er ook een BZN kwartetspel, eveneens met dezelfde titel.

 

Het afscheid nadert

Het afscheid naderde voor BZN en de fans. BZN was in dit laatste jaar, 2006-2007 geregeld op tv in allerlei programma's. In fanblad Mon Amour werd teruggeblikt op het afgelopen jaar. Ook werd tijdens de aftiteling op het grote scherm wat tijdens de concerten beelden te zien waren, iedereen waar BZN ooit mee had samengewerkt, bedankt voor hun inzet en de fijne samenwerking als die jaren.

Aan de vooravond van het afscheidsconcert werd er door de Tros teruggeblikt op het 42-jarige succesverhaal van de Band Zonder Naam aan de hand van het TV-document 'De Historie van BZN 2007'. Hieronder dit TV-document.

 

 

De volgende avond, op 16 juni 2007 om 20.25 uur, gaf BZN de aftrap voor haar allerlaatste concert. Hun afscheidsconcert, een historisch moment.

 

BZN, ontzettend bedankt voor zoveel mooie jaren muziek, vriendschap en prachtige concerten!